Hjem Nyheter Militærekspert advarer: Om Putin gjør alvor av sin siste trussel betyr det en tredje verdenskrig

Militærekspert advarer: Om Putin gjør alvor av sin siste trussel betyr det en tredje verdenskrig

Flere land har lovet Ukraina F-16 jagerfly. Dette har fått Russlands president, Vladimir Putin, til å si at andre land kan bli et legitimt mål.

– Hvis Putin vil ha en krig med NATO, er det slik du starter det. Da blir det en tredje verdenskrig, sier den svenske oberstløytnant Joakim Paasikivi ifølge The Mirror til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han mener at trusselen fra Putin mot land i EU som planlegger å gi Ukraina jagerfly bør tas på alvor. Den russiske presidenten sa at «hvis flyene brukes fra flyplassene til tredjeland, blir de et legitimt mål for oss, uansett hvor de er». 

Russland vet at det ikke ville vinne en krig mot NATO, understreker Paasikivi overfor Aftonbladet – så å angripe flybaser i Natoland vil ikke vært særlig smart. Samtidig er det ingen garantier for noe som helst.

– Russland har startet den største krigen i Europa siden andre verdenskrig og de fører den hensynsløst, helt uten å følge krigens lover. Vi kan ikke stole på Russland, sier den svenske oberstløytnanten som legger til at han først og fremst ser truslene fra Putin som en retorisk eskalering.

Putin la også til at Russland «må ta hensyn til» det faktum at jagerflyene kan bære atomvåpen. 

Putin
Foto: Getty

Oberstløytnant Paasikivi ser truslene og advarslene fra Putin som en del av Kremls narrativ om at det er Vesten som er aggressoren i konflikten og Russland som er offeret.

– For Putin er det viktig å hele tiden presentere Vesten som den største trusselen mot det innenlandske publikum. Vestens såkalte atomtrussel er i sentrum av hele den russiske fortellingen, sier Paasikivi.

Putin har flere ganger antydet at han ville være villig til å trykke på atomknappen dersom visse linjer krysses.

Paasikivi påpeker at det å eksplisitt identifisere F-16 og angripe mål i Vesten er nytt. Han mener dette viser at Putin er bekymret for at Ukraina skal motta F-16-fly og dermed få styrket kampevne. 

Sabelraslingen fra Russland kommer ettersom et økende antall ukrainske piloter får opplæring i forkant av leveringen av F-16-flyene.

NRK rapporterte nylig at tre av ti nordmenn (29 prosent) tror det er stor fare for tredje verdenskrig i deres levetid. Tallene kommer frem i en undersøkelse fra Opinion. 

Samtidig tror 42 prosent av de spurte at det er liten fare, mens 27 prosent sier verken eller. Resten vet ikke.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com