in ,

Minehunden Patron fikk utmerkelse av president Zelenskyj

Faksimile: YouTube

Jack Russel terrieren Patron og eieren Myhailo Iliev har fått presentert den statlige prisen for trofast tjeneste.

Patron er minehund, og har ifølge VG jobbet med bombegrupper siden krigens start. Han har avdekket rundt 150 miner i byen Tsjernihiv.

Patron og eieren fikk prisen da Canadas statsminister Justin Trudeau møtte president Zelenskyj på søndag. Årsaken til at nettopp denne anledningen ble valgt er at Patron og bombegruppen i Tsjernihiv benytter canadisk teknologi i det viktige arbeidet sitt.


Hunden som ifølge BBC har blitt en nasjonal helt og et symbol på ukrainsk motstand mot den russiske krigføringen er to og et halvt år gammel.

– Jeg ønsker å belønne de ukrainske heltene som allerede rydder landet vårt for miner. Og sammen med heltene våre – den fantastiske vesle ingeniørsoldaten Patron som ikke bare hjelper til med å nøytralisere eksplosiver, men også er med å lære barna våre de nødvendige sikkerhetsreglene i områder der det er en minetrussel, sa president Zelenskyj ifølge BBC under søndagens seremoni.

Patron har blitt et symbol på ukrainsk patriotisme og vises jevnlig i videoer på offisielle ukrainske sosiale mediekanaler.

Han har inspirert en rekke kunstverk fra fans over hele landet, alt fra illustrasjoner til strikkede dyrekopier. Blant de mange kunstneriske innslagene med Patron er en skisse av hunden som urinerer på en russisk rakett iført sin karakteristiske vest.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Krig rammer «Europas Kornkammer»: Slik støtter Norge bønder i Ukraina

5 Stiltips du må vite om til sommeren