Hjem Forskning Mirakelmaten: Brokkoli inneholder et stoff som nøytraliserer kreftceller

Mirakelmaten: Brokkoli inneholder et stoff som nøytraliserer kreftceller

Alle vet at brokkoli er sunt, og det finnes betydelig forskning på de positive helseeffektene fra denne grønnsaken.

Når forskerne studerer brokkoloi er det særlig glukoseinolatet sulforafan de har vært opptatt av, skriver skandinavias største helsenettsted NHI.no.

Glukorafanin er et stoff du finner mye av i kål, blomkål og grønnkål. Og brokkoli – ikke minst brokkolispirer – har særlig høye nivåer av dette stoffet.

– Dette stoffet omdannes til en potent antioksidant kalt sulforafan når vi spiser disse grønnsakene, skriver NHI.

At folk omtaler sulforafan som «mirakelstoff» er ikke så rart: Dette stoffet kan beskytte mot ulike typer kreft, blant annet kreft i magen og prostatakreft. I tillegg reduserer det også risikoen for hjerte- og karsykdommer og er betennelsesdempende.

– Det er også vist å kunne redusere risikoen for at allerede påvist kreft skal bli mer aggressiv, at det har en foryngende effekt på immunforsvaret, og at det kan forebygge hjerte- og karsykdommer, opplyser NHI.

Er du fortsatt ikke overbevist om at du bør spise brokkolien din? Ernæringsfysiolog Magnus A. Kjølen i treningsmagasinet iForm skriver at en av verdens ledende forskere på sammenhengen mellom mat og kreft, dr. Yanyan Li, professor ved Montclair State University i USA, hevder at de aktive stoffene i brokkoli ofte kan være mer effektive enn cellegift. Li advarer om at brokkoli ikke er noen erstatning, men omtaler det som et godt supplement.

Et annet glukosinolat i brokkolispirer, kalt indol-3-karbinol, hjelper kroppen med å bekjempe brystkreft innenfra, skriver iForm. Dette stoffet nøytraliserer en skadelig form for østrogen, som også er en del av årsaken til livsstilssykdommen østrogendominans. Denne hormonelle ubalansen kan være en utløsende faktor for både bryst- og prostatakreft. Forsøk ved Universitetet i Michigan viste at svulster i mus ble opptil 65 prosent mindre når musene ble fôret med det aktive brokkolistoffet.

Bama opplyser at brokkolien har et høyt innhold av vitamin C, vitamin K, kostfiber og B-vitaminet folat. Den er også en fin kilde til kalium. Det viktigste plantestoffet i brokkoli heter isotiocyanat.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com