Er du blant dem som mistenker at mobilen «lytter» til samtalene dine? Det vil ikke si at du er paranoid. Les bare videre.
Personlig så har jeg ved flere anledninger oppdaget at ting jeg har hatt samtaler om med venner og familie, plutselig begynner å komme relevant reklame for. For eksempel om jeg sier til kona at vannslangen er ødelagt, og at det er på tide å kjøpe en ny. Hva dukker det opp reklame til meg for da? Jo, vannslanger selvfølgelig! Men er jeg bare paranoid, eller er det faktisk slik at noen kan fange opp hva jeg er interessert i gjennom samtalene mine, for så å gi meg reklame om det?
For ja, det er fullstendig teknisk mulig at mobiltelefonen din kan lytte eller «spionere» på deg. Og i de fleste tilfeller at du også gitt telefonen din lov til å gjøre nettopp det. Du har mest sannsynlig installert mange apper på telefonen, hvor du har gitt tillatelse til nettopp dette.
Mikrofonadgang via apper: Mange smarttelefonapper ber om tillatelse til å bruke telefonens mikrofon. Dette er legitimt for funksjoner som tale-til-tekst eller stemmekommandoer. Men, hvis en app misbruker denne tilgangen, kan den potensielt lytte til omgivelsene uten brukerens eksplisitte kunnskap. Det er derfor viktig å være bevisst på hvilke apper du gir mikrofontilgang og å vurdere appenes omdømme og nødvendigheten av mikrofontilgang for appens funksjonalitet.
Det danske magasinet «Ude og hjemme» har en digital ekspert som nettopp svarte på den samme problemstillingen.
De fikk innsendt dette spørsmålet:
«De fleste av vennene mine ler av meg når jeg hevder at iPhonen min kan høre. Men jeg har flere ganger opplevd at jeg plutselig får mange annonser fra for eksempel leddgiktforeningen, etter at jeg har klaget på smerter i kneet. Innbiller jeg meg det?»
Marianne som jobber som digital ekspert for magasinet forteller at det nok ikke er noen innbilning.
– Det er ikke et så sprøtt spørsmål som vennene dine vil ha deg til å tro. Og nei, det er ikke noe du bare innbiller deg, svarer hun.
Dette må du gjøre
Men Marianne har også et tips til hvordan du kan minimere risikoen for at du blir lyttet til.
– Du kan sannsynligvis ikke fjerne iPhones lange ører helt hvis du fortsatt vil at mikrofonen skal fungere på tjenester som Messenger eller Skype. Men du kan minimere «lyttingen» ved å gjøre følgende:
- Gå til Innstillinger»
- Velg «Anonymitet og sikkerhet»
- Deretter velger du «Sporing»
- Hak av «Apper må be om sporing»
- Gå deretter tilbake til «Anonymitet og sikkerhet».
- Velg «Mikrofon» og velg nå hvilke apper som får tilgang til mikrofonen.
- Til slutt kan du gå til «innstillinger», velge «Siri & søk» og slå av Siri hvis du ikke bruker den funksjonen.
- Nå har du begrenset «spioneringen», men informasjon om deg og din oppførsel kan fortsatt lekke ut.
Selv om vi i teorien kontrollerer våre egne data, gir vi bort det meste når vi godtar vilkårene for gratistjenestene og sosiale medier.
Denne bør du også få med deg: Ungdomsskoleelever brukte karsefrø for å sjekke om stråling fra WiFi kan være skadelig