Hjem Nyheter Mobilvirus spres på MMS – både Ice og Telia advarer

Mobilvirus spres på MMS – både Ice og Telia advarer

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Flubot har fått en ny smittebølge, og denne gang spres det via MMS. – Ikke trykk på ukjente lenker er rådet fra sikkerhetsekspertene.

Sosialnytt har flere ganger tidligere skrevet om mobilviruset Flubot. Nå forteller flere mobiloperatører at mobilviruset igjen har fått et oppsving – og Ice melder at det denne gangen spres det også via MMS.

Flubot er et datavirus tilpasset mobiltelefoner. Det sprer seg ved at det sender SMS og MMS uten at du vet det. Disse meldingene forsøker å lure andre til å trykke på lenker som igjen infiserer deres mobiltelefon.

– Ikke trykk på ukjente lenker. Da kan du risikere at du laster ned ondsinnet kode som kan stjele informasjon fra mobilen din, og igjen sprer dette viruset videre til andre, sier driftsdirektør i Ice, Tore Malmo, i en pressemelding fra selskapet.

Til å begynne med var meldingene skrevet på dårlig norsk og handlet stort sett om at det var en pakke på vei. Etter hvert ble meldingene mer avanserte med mer korrekt språk og større variasjon i budskapet. Den siste utviklingen er at det nå også spres via MMS.

NRK melder at også Telia er utsatt for et svindelforsøk, der kunder blir forsøkt fralurt personopplysninger.

Selskapet bekrefter overfor NRK at de i løpet av helgen og i dag har blokkert mellom 50 og 70 numre som det ringes eller sendes SMS fra.

Flubot er en skadelig programvare som er laget for å finne og dele personopplysninger og bankdetaljer fra mobiltelefonen din. Viruset er også designet slik at hvis du har mottatt en SMS eller MMS, så vil det ikke være mulig å varsle avsender med en melding tilbake.

Må tilbakestille telefonen

Norske sikkerhetsmyndigheter har formidlet følgende råd for infiserte av skadevaren «Flubot»:

  • Telefonen tilbakestilles til fabrikkinnstillinger umiddelbart.  
  • Etter dette, bør passord endres for brukerkontoer som har vært benyttet eller lagret på telefonen etter at Flubot ble installert. Dette gjelder alle nettsider og applikasjoner man har logget på. Dersom passordet har vært gjenbrukt på flere tjenester, bør det også endres for disse.  
  • I tillegg bør eventuelle bankkort benyttet via mobilen sperres.

Merk: for å unngå reinfeksjon, bør du ved gjenoppretting fra backup være helt sikker på at dette er fra et tidspunkt før Flubot ble installert.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com