Hjem Nyheter «Monstervepsen» blir flere og flere – Dette må du vite

«Monstervepsen» blir flere og flere – Dette må du vite

Etter nesten et århundre borte fra norsk fauna, er geithamsen tilbake og skaper bekymring og nysgjerrighet blant både lokalbefolkningen og forskere.

Denne store vepsen, dobbelt så stor som den vanlige vepsen, har nylig blitt observert flere steder i Norge de siste årene.

Hva er Geithams?

Geithamsen, vitenskapelig kjent som Vespa crabro, er den største vepsearten i Europa. Den kjennetegnes ved sin imponerende størrelse og den dype summelyden den produserer. Geithamsen er kjent for sitt kraftige stikk, som inneholder mer gift enn vanlige vepsestikk og derfor oppleves som vesentlig mer smertefullt. Dronningene kan nå over tre centimeter i lengde.

Selv om geithamsen kan virke skremmende, er den ikke aggressiv mot mennesker med mindre den blir provosert. Den tilbringer mesteparten av tiden i skog og løvskog, hvor den bygger sine bol.

Fra 1911 forsvant Geithamsen fra Norge. Men i 2007 begynte observasjonene av de å komme her til lands igjen, og de siste årene har det blitt flere og flere.

En geithams har tatt en mindre veps. Foto: Wikipedia

Seksjonssleder for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet, Mari Steinert, har tidligere forklart til Dagbladet at Geithamsen er en aktiv krabat om kvelden.

– Geithamsen er aktiv om kvelden, i motsetning til vanlig veps. Og de som har vært i nærheten, beskriver at den lager en mørk summelyd. Dronningene er over tre centimeter lange, dobbelt så store som vepsen folk flest kjenner, fortalte hun.

Tilbake i Norsk natur

Geithamsen har historisk sett vært en del av den norske faunaen, men ble ansett som utryddet fra 1911. Overinspektør Arnstein Staverløkk fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) opplevde selv hvor kraftig et stikk fra geithams kan være, noe som resulterte i en alvorlig hevelse og smerte som varte i flere dager. Han ble stukket i nakken da han skulle fotografere et bol for et par år siden.

– Jeg har blitt stukket mye av jordveps. Det gjør vondt, men går som regel over med en gang. Denne smerten var vondere og varte i to døgn. Nakken hovna skikkelig opp, beskrev han da til Dagsavisen.

At geithamsen kommer tilbake til Norge kan delvis forklares med klimaendringer som har ført til mildere vintre i Norden, noe som muliggjør overlevelse av arter som tidligere ikke klarte seg gjennom de kalde månedene.

Geithamsens rolle

Til tross for sin imponerende størrelse er geithamsen ikke like aggressiv som andre typer veps, og den angriper kun mennesker hvis vepsebolet blir truet.

Det er viktig å huske på at geithams kan være en verdifull alliert i kampen mot de invaderende asiatiske geithamsene, som sprer seg i Europa. Både Vespa velutina (asiatisk geithams) og Vespa mandarina (japansk kjempeveps) utgjør en betydelig trussel mot biebestandene. Disse invasive artene kan forårsake stor skade på biene, noe som gjør det enda viktigere å beskytte vår egen geithams, skriver WWF.

Ved å sikre at den norske geithamsen trives, styrker vi forsvaret mot potensielle inntrengere fra syd når den tid kommer. Dette kan bidra til å opprettholde balansen i økosystemet og beskytte våre lokale bier mot de skadelige effektene av invasive vepsarter.

  1. insektbitt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com