Runar og Silje har mistet det kjæreste de hadde. Nå opplever de at noen gang på gang vanærer sønnens grav. – Dette er respektløst, sier de.
Det som skulle være en stille og verdig markering av nasjonaldagen ved sønnens grav i Inderøy, endte i sorg og sinne for Runar Måøy og Silje Balgård.
Mandag denne uken pyntet de graven med flagg, blomster og en liten bamse – alt i kjærlighet til sønnen de mistet under svangerskapet i 2021. Men da de besøkte gravplassen igjen torsdag, møtte de et hjerteskjærende syn.
– Bamsen var revet i stykker og blomster tråkket ned.
– Hele grava var herjet med. Bamsen manglet armer, flagget var dratt av pinnen, og blomstene var trampet på og revet opp, forteller Silje til NRK.
Slik så graven ut da foreldrene hadde pyntet den.

Da de kom tilbake, hadde noen vandalisert graven.

Bamsen og flagget var revet i stykker.

Dette er ikke første gang de opplever slike ødeleggelser. Faktisk er dette den femte gangen de finner graven til sønnen vandalisert.
– Vi har tidligere oppdaget at lykter er knust og blomster er ødelagt. Det skjer bare med vår grav, og vi forstår ikke hvorfor, sier hun.
Et fotavtrykk vitner om at noen har gjort det med vilje.
Det var tydelige spor etter at noen hadde tråkket på graven, og paret føler seg maktesløse.
– Man blir sint, frustrert og lei seg. Det gjør vondt å se at noen ødelegger minnene våre på denne måten.
Paret har nå bestemt seg for å anmelde forholdet til politiet, og de har delt bilder i sosiale medier i håp om at noen har sett noe mistenkelig.
– Dette er direkte respektløst, skriver Silje i innlegget som nå får stor oppmerksomhet. De håper at flere vil følge med når de er på kirkegården.
Kirkevergen forstår frustrasjonen, men kameraovervåking er vanskelig.
Kirkeverge Petter Vesterås sier han har sett bildene, men påpeker at overvåkning på kirkegårder reiser både juridiske og etiske spørsmål.
– Én hendelse er ett for mye, sier han. – Når det skjer, så berører det dypt, og da blir det et stort problem.
Runar og Silje ønsker å få på plass tiltak som kan hindre at dette skjer igjen. I neste uke skal de møte kirken for å snakke om mulige løsninger.
– Vi har rett til å sørge i fred, sier de stille.