Hjem Familie Moren fant sju flåtter på sønnens nakke. Så ut som fregner. Nå advarer hun andre foreldre

Moren fant sju flåtter på sønnens nakke. Så ut som fregner. Nå advarer hun andre foreldre

av Marte Frimand

Flåttene var så små at de lett kunne forveksles med fregner eller sølesprut. Moren la ut bilde på Facebook for å vise andre foreldre hvor lett det er å overse flått.

Christal Turners sønn hadde vært ute og lekt. Da han kom inn, bestemte moren seg for å sjekke sønnens hode, nakke og rygg for flått. Til sin store forskrekkelse, fant hun hele sju flåtter som hadde sugd seg fast på sønnen. Flåttene var så små, at de var nesten umulig å oppdage. Det skriver Fabiosa.

flått i nakke

Foto: Christal Turner/Facebook

Nesten umulig å oppdage

Christal bestemte seg for å dele bilde av flåttene på Facebook, slik at andre foreldre kunne bli oppmerksom på hvor små de kan være, og hvor vanskelige de er å oppdage.

Bildene ble opprinnelig delt i fjor sommer, og fikk den gangen masse oppmerksomhet. Nå når flåttsesongen igjen nærmer seg, blir bildene igjen delt og kommentert.

Bør fjernes innen 24 timer

Ifølge Folkehelseinstituttet er skogflåtten, som den kalles i Norge, den verste smittesprederen blant blodsugerne i de nordlige delene av Europa. Den vanligste sykdommen som overføres til mennesker med skogflått i Norge er Lyme borreliose.

Flått som har festet seg på huden må fjernes så raskt som mulig for å redusere risikoen for sykdomssmitte. Sitter flåtten fast i mer enn 24 timer, øker risikoen for overføring av Borrelia-bakterier.

små flått

Foto: Christal Turner / Facebook

Slik fjerner du flått

Bruk fingrene, en pinsett eller en flåttfjerner som du kjøper på apoteket. Ta tak i flåtten helt nede ved huden og dra den rett ut. Det har liten betydning om deler av flåttens biteredskaper blir sittende igjen i huden.

Du kan gjerne legge på litt desinfiserende sårsalve på bittstedet.

Gamle råd som at man skal smøre inn flåtten med oljer, fett, smør, vaselin, sprit, stearin og lignende for å få den til å slippe taket er ikke å anbefale. Ei heller fjerning ved hjelp av q-tips. Grunnen til at Folkehelseinstituttet  ikke anbefaler disse metodene er at de kan forsinke fjerningen av flåtten, og dermed føre til større risiko for sykdomssmitte.

Når skal du kontakte lege?

Kontakt lege dersom du får et rødt utslett som brer seg rundt flåttbittet i løpet av tre dager til fire uker etter flåttbittet.

Kontakt også lege ved feber, hovne lymfekjertler eller generell sykdomsfølelse. Disse symptomene kan komme og gå i perioder.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.