Hjem Helse Moren fortviler: 10-åring bruker alle pengene sine på hudpleie

Moren fortviler: 10-åring bruker alle pengene sine på hudpleie

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Det er internasjonale influensere på TikTok som sprer den bekymringsfulle beauty-trenden blant barn. Hudleger advarer og foreldre fortviler over at barn så unge som 8-10 år har et ekstremt fokus på hudpleie.

Det er knapt den ting man ikke kan få råd om på sosiale medier. Hudpleie er en av tingene, og det er det mange barn som har oppdaget. 

Tess McPherson er hudlege og spesialisert på barne- og ungdomshud. Hun sier at mange etterspør anti-rynkeprodukter som ikke er beregnet på barnehud i det hele tatt.

– De kan forårsake hudirritasjon uansett alder, men for yngre hud kan de potensielt være farlige eller problematiske. For et barn med eksem eller sensitiv hud kan de gi betydelige problemer, sier hun til BBC.

McPherson legger til at barn med eksem eller sensitiv hud risikerer å få betydelige problemer. 

10-åringer ønsker yngre hud

Også i Norge er dette et problem. Hudlege Michael Zangani, at han opplever at barn under 10 år henvender seg med spørsmål om hvordan de kan få «yngre hud».

– Hvis 12-åringer er opptatt av rynker og å holde seg ung, så kan dette få konsekvenser for selvbilde og psykisk velvære. Ikke bruk sterke produkter på ung hud. Det kan føre til andre hudlidelser på sikt, sier han til NRK.

jente sminke
Barn ønsker å få «yngre hud». Foto: Illustrasjonsfoto fra Canva

Hudlegen tror influensere ofte blir sett på som «eksperter», og han mener kosmetikk-industrien kan være kynisk.

– Hvorfor skal en tiåring begynne å tenke på anti-aldring? Det må ha kommet fra et sted. Enten på hjemmebane eller på sosiale medier, sier Zangani.

Henter inspirasjon fra TikTok

En av de som har kastet seg på denne trenden er 10 år gamle Miabell Buhl. Hun har kremer, tonere og serum for flere tusen kroner linet opp ved sminkespeilet sitt.

De fleste av dem har hun fått inspirasjon til å kjøpe fra videoer hun har sett på Tiktok.

– Etter at jeg fikk Tiktok begynte jeg å se litt på det. Jeg synes bare det er superkult, og jeg vil gjerne ha helt klar hud, sier Miabell Buhl til dansk TV 2.

Hvis det var opp til Miabells mor, Rebekka Daugaard Buhl, burde ikke datteren hennes brukt produktene, men det er vanskelig å få henne til å stoppe.

– Jeg synes det er synd, men det betyr mye blant vennene hennes, og de bruker mye tid på det sammen som en hobby, sier Rebekka Daugaard Buhl. 

Vanskelig for foreldre å sette ned foten

Mirabel deler også videoer av hudpleie på sin egen TikTok-konto. Hun har ikke helt forståelsen for at mange mener at en 10åring med ren og myk hud trenger å bruke alle disse produktene. 

jente med sminke
Illustrasjonsfoto fra Canva

– Når du begynner å gå i puberteten vet jeg at huden din blir styggere og at noen får kviser. Jeg tror jeg kan bruke litt hudpleie, og jeg synes det er litt feil å si at det er dårlig for huden vår, for det kommer an på hva du bruker, svarer den 10 år gamle jenta. 

Mirabel må imidlertid spørre om lov før hun bruker produktene sine. Moren ser helt klart at foreldrene har det største ansvaret oppi dette, men legger til at det er vanskelig å sette ned foten. Datteren har sine egne lommepenger, og foreldrene forsøker å følge opp ved å sette rammer for henne.

Kim Kardashians datter som influenser

Dersom man scroller gjennom TikTok-taggen #BeautyTok finnes det tusenvis av videoer laget av beauty-influensere.  Og mange av disse er bare barn. 

Ifølge Marie Claire er det ikke uvanlig å se en 10-åring rense ansiktet med en krem til tusen kroner før de tar på seg fuktighetsgivende serumer, fuktighetskremer og tonere.

Uklebladet skriver at en av TikToks beauty-influensere som henvender seg til barn er Kim Kardashians datter North. Hun bruker produkter beregnet for aldrende hud som inneholder ingredienser som hjelper mot rynker, misfarging og pigmentering.

LES OGSÅ: Da Mona mistet synet, begynte ektemannen (84) på kurs så han kunne sminke henne

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com