in ,

Moren så en gyllen glød i sønnens øye – heldigvis dro hun raskt til legen

Skjermdump: Facebook

Da Mason var 16 uker gammel la moren merke til at sønnen hadde en merkelig «gyllen glød» i venstre øye. Heldigvis sjekket hun.

Sarah Bowers fra New Zealand kan i dag kose seg med en frisk liten gutt, men historien hun har delt på Facebook-siden Little Mason’s Journey forteller om mange tunge prøvelser på veien dit.

«Masons reise begynte på en mandagskveld som alle andre. Etter å ha nyt et deilig varmt bad foran peisen, tålte Mason den vanlige fotograferingen jeg ofte utsetter ham for, men denne gangen la jeg merke til at han hadde en «gyllen glød» i venstre øye på alle bildene jeg hadde tatt», forteller Masons mamma Sarah Bowers på Facebooksiden.


En kveld bekymret hun seg over hva hun hadde sett da hun plutselig husket å ha lest en historie mens hun var gravid om en liten gutt kalt Benjamin Webber, og hvordan moren hans hadde lagt merke til den «gyldne gløden» i sønnens øye. For Benjamins del resulterte det i en legesjekk og det førte til at en sjelden sykdom kalt Coats sykdom.

Coats sykdom er ifølge Nhi.no en sjelden sykdom i øyets netthinne der unormale utvidelser av små blodårer forårsaker utskillelse av væske (eksudater) som fører til at netthinnen kan løsne. Det er ikke kjent at sykdommen er forbundet med andre sykdommer.

Dagen etter dro Sarah til fastlegen sin med Mason. Legen ble umiddelbart skremt av det hun så i Masons øye og ringte for å få ham henvist til en øyespesialist som kunne sjekke nærmere.

– Neste morgen tok jeg Mason til øyespesialisten og etter undersøkelsen bekreftet øyespesialisten at Mason faktisk var helt blind på det venstre øyet. Jeg ble sjokkert og knust over nyheten. Annet enn en stafylokokkinfeksjon i det øyet hadde han aldri vist noen tegn på at han var blind. Pupillen han ble utvidet, øyet fulgte med på ting og han reagerte på lys, forklarer mamma Sarah.

Øyespesialisten fortsatte å nevne ord som Coats sykdom og, enda verre, retinoblastom, som er en sjelden øyekreft som finnes hos små barn. Legebesøket var hard kost for småbarnsmoren.

– Vi ble deretter fløyet opp til Auckland neste morgen for å møte hos en øyelege som hadde behandlet tilfeller av retinoblastom og andre øyesykdommer. Mason ble lagt i narkose slik at han kunne undersøkes. Det ble bekreftet at han netthinnen hans hadde løsnet og at han var 100 prosent blind på venstre øye og ikke hadde noe håp om å få synet tilbake, forteller Sarah.

Resultatene fra undersøkelsen var imidlertid ikke helt typiske for det som normalt observeres hos pasienter med retinoblastom, så legen var ganske sikker på at Mason ikke hadde den fryktede formen for øyekreft.

– Men, på grunn av usikkerheten og det faktum at øyet hans uansett var «ubrukelig», rådet legen at vårt beste og sikreste valget for Mason ville være å fjerne øyet hans. Ved å gjøre det ville de fjerne risikoen for at det som var galt med øyet ga spredning. I tillegg ville de kunne studere øyet under et mikroskop og stille riktig diagnostise for Mason.

Coats sykdom

Det skulle vise seg at Mason hadde Coats sykdom, en sjelden sykdom som forårsaker blindhet.

Ifølge American Association for Pediatric Ophthalmology and Strabismus, «Coats ‘sykdom er forårsaket av et problem med arterier og vener (blodkar) inne i øyet som gir blod og oksygen til netthinnen.»

Mason ble diagnostisert med Coats sykdom, en sjelden sykdom som forårsaker blindhet.

Alvorlighetsgraden av Coats sykdom er verst hos barn under tre år, der sykdommen tiltar raskt i omfang.

Hvor høy forekomsten av denne sykdommen er i Norge vites ikke, men sykdommen er sjelden. Typisk opptrer tilstanden på det ene øyet hos barn, og aller oftest er det unge gutter som rammes. Gutter eller menn står for 80 prosent av tilfellene.

Voksne og ungdommer kan også rammes, men gjennomsnittsalderen når diagnosen stilles, er fem år. 

Masons operasjon gikk bra, og mamma Sarah sier på Facebook-siden at gutten virket glad da han kom seg.

Siden Mason ikke hadde hatt syn på venstre øye, gikk det raskt å venne seg til å ikke ha noe venstre øye også.

Mason har nå fått øyeprotese, og som du ser på bildet av den blide gutten er det ikke mulig å se spor etter den dramatiske historien hans.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Mathilde (17) brukte 400 kroner i uka på mat – nå inspirerer hun andre studenter på sosiale medier

hund i sengen

Dette tjener de ti mest inntektsbringende hundene på Instagram