in

Morgenrutinen din påvirker om du er opplagt neste morgen

Trodde du at du vil være opplagt dagen etter sålenge du legger deg i «skikkelig tid» kvelden før?

Mange nordmenn sliter med søvnkvalitet. Noen klarer ikke sovne, mens andre våkner opp slitne. Det er en rekke ulike søvnplager, og på sikt gir søvnforstyrrelser økt risiko for andre og alvorlige helseplager.

– Nøkkelen til å våkne uthvilt er å legge til rette for det å sove. I god tid før sengetid må du gi kroppen signaler på at det er på tide å roe ned. Gjør du ikke det, er det heller ikke så lett for den å forstå at den snart skal sove, sier somnolog, hjerneforsker og professor, Janne Grønli, til VG.


Og en ting er å legge seg i skikkelig tid. Men hva man gjør når man står opp er faktisk også av betyhdning.

– Mange tenker at det viktigste er å legge seg om kvelden, men det er om morgenen du legger grunnlaget for å få søvnrytmen og alle andre biologiske rytmene i kroppen og hodet på plass,

Det betyr at du bør komme deg opp om morgenen, og eksponere deg for dagslys relativt raskt etter at du har stått opp.

– Det har vist seg å være effektivt å få minst 20 minutter dagslys tidlig på dagen, sier hun og forklarer at lys gjør deg mer våken samtidig som det gir hjerne og kropp beskjed om at det nå er dag, sier hun.

I tillegg er det viktig med dagslys i løpet av dagen. Man bør få minst to timer eksponering mot dagslys i løpet av dagen.

– En quick fix for å få søvnrytmen på plass kan være å ta et par dager på fjellet eller ved sjøen i naturlig lys og mørke. La skjermer være igjen hjemme. Bruk lys fra bål, stearinlys eller oljelampe. Helt automatisk vil søvnrytmen følge det naturlige lyset og mørket. Jeg kan nesten garantere at du vil kjenne deg søvnig og ønsker å legge hodet på puten etter en dag med uteaktiviteter, sier hun til avisa.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Nå er bilkrasjinga tilbake på nivået fra før pandemien: Vi har kollidert for 3,5 milliarder kroner hittil i år

Forskning tyder på at det å være gift faktisk har en god effekt på forholdet