in

«Moskva-Marit» er død, 73 år gammel

Foto;Bjørn Sigurdsøn / NTB

NRKs tidligere Moskva-korrespondent Marit Christensen døde natt til fredag på Ullevål sykehus etter kort tids sykdom.

Dette bekrefter familien til den tidligere NRK-journalisten til NRK.

Marit Christensen var journalist, programleder og forfatter. Hun er mest kjent for sitt arbeide som NRK-korrespondent i Moskva, og fikk i løpet av de fem årene hun dekket nyhetsbildet i det tidligere Sovjetunionen tilnavnet «Moskva-Marit».


– Som første kvinne i Moskva var hun et forbiløde og en inspirator for mange, sier kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen til NRK.

Christensen har de seneste årene slitt med hjerteproblemer, og har blant annet hatt to hjerteinfarkt. Det utviklet seg også til hjertesvikt.

Se & Hør skriver at en del av problemene startet etter en slankeoperasjon i 2009. Da gikk hun gjennom en gastric bypass-operasjon, hvor 80 prosent av magesekken og halvannen meter av tarmen ble koblet ut. Før og i etterkant gikk hun ned i alt 90 kilo i vekt.

I ettertid har hun måttet tappe væske fra kroppen jevnlig.

– Jeg vet ikke hvor lenge jeg har igjen, sa hun til Se og Hør i april i år.

Hans-Wilhelm Steinfeld, som var NRKs Moskva-korrespondent før Christensens fireårsperiode fra 1984, mottok meldingen om kollegaens død fra Russlands grense i Dagestan.

– Med Marit er en fantastisk musikalsk venn gått bort, på alle måter en fremragende tolker av russisk musikk og språk, skriver Steinfeld i en tekstmelding til VG.

I et portrettintervju med VG i mars sa hun at hun slet med å bli gammel og være syk samtidig. Et halvt år tidligere hadde hun et hjerteinfarkt som utviklet seg til hjertesvikt.

Hun fortalte at hjertet slo sakte og ujevnt og at hun i perioder var helt tom for energi.

– Jeg har hatt to hjerteinfarkter, og det siste utviklet seg til hjertesvikt. Det ene hjertekammeret er ødelagt, slik at det halter. De to kamrene danser samba, men i ulik takt. Det gjør at det ikke kommer nok surstoff rundt i blodet, og jeg blir så slapp at jeg nesten ikke klarer å røre meg, fortalte den tidligere Sovjetunionen-korrespondenten.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Märtha og shaman

Krisemøter på slottet: Märthas prinsessetittel diskuteres

krypto

Topp 7 Cryptocurrency Twitter kontoer [må følge eksperter]