Hjem Forskning MS kobles til et virus de fleste er smittet av

MS kobles til et virus de fleste er smittet av

Norsk professor tror denne kunnskapen gjør at vi i fremtiden kan kurere sykdommen.

Den fryktede sykdommen Multippel sklerose (MS), er en nevrologisk sykdom. Forløpet kan variere betydelig fra person til person. HelseNorge skriver at det finnes en rekke legemidler som kan bremse sykdommen, men noen kur finnes ikke.

Ved MS blir selve ledningssystemet, både myelinskjeden og selve nervetrådene i hjernen og ryggmargen, skadet. Dette gjør at nervesignalene forstyrres eller blokkeres. Noen lever nærmest symptomfrie, men hos andre kan sykdommen gi alvorlig funksjonssvikt.

Rundt 13 000 mennesker i Norge har sykdommen, og Norge er blant landene med høyest forekomst av MS. Sykdommen starter ofte hos unge og middelaldrende mennesker.

Nå skriver Dagbladet at en internasjonal studie kobler MS til et virus de fleste er smittet av. 

Kyssesykeviruset kan være årsaken til MS. Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay

– Vi tror nå at kyssesykeviruset er årsaken til MS, sier Øivind F. Grytten Torkildsen til avisa, og viser til funnene i en stor studie publisert i Science, der Torkildsen er en av forfatterne.

Torkildsen er professor og seksjonsleder ved Klinisk institutt, Universitetet i Bergen og overlege ved Nevrologisk avdeling, Haukeland.

– I praksis er det umulig å få MS uten å først ha blitt smittet med kyssesykeviruset, det har denne forskningen vist, sier han.

Kyssesyke er ifølge NHI.no en infeksjon med Epstein-Barr virus (EBV) som oftest rammer barn og unge. Vanlige symptomer er kraftig halsbetennelse, hovne lymfekjertler, feber og generell sykdomsfølelse. Studier tyder på at 90 prosent av den voksne befolkningen smittes med Epstein Barr viruset (EBV) i løpet av livet, de aller fleste i barndommen, men kun et fåtall blir syke i en slik grad at diagnosen blir stilt. 

Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus skal nå prøve å avdekke hvilken rolle viruset spiller når det gjelder å utvikle MS, og for selve sykdomsaktiviteten.

– Vi går sterkt ut, vi tror nå at det kan være mulig å kurere sykdommen, eller hindre at den bryter ut i det hele tatt, sier Torkildsen til Dagbladet.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com