Hjem Forskning Multivitaminer kan øke kreftrisikoen med 30% hevder ekspert

Multivitaminer kan øke kreftrisikoen med 30% hevder ekspert

Mange tar daglig multivitaminer i håp om å styrke helsen, men nå advarer eksperter om at disse tilskuddene kan øke risikoen for kreft med opptil 30%. Charity-organisasjonen Killing Cancer Kindly (KCK) foreslår at disse produktene bør ha advarsler på linje med tobakk.

Du overøses sannsynligvis av reklamer for diverse kosttilskudd og multivitaminer som skal være bra for deg. Men noen eksperter roper varsku, og hevder at disse kosttilskuddene kan gjøre mer ugagn enn nytte for kroppen vår.

Under ledelse av NHS-onkolog Dr. Mohammad Muneeb Khan, hevder KCK at multivitaminer overbelaster kroppen med store mengder unødvendige næringsstoffer, noe som kan bidra til at kreftceller vokser og formerer seg raskere.

– Syntetiske vitaminer i pilleform inneholder ekstreme mengder mikronæringsstoffer som langt overstiger det gjennomsnittlige menneskekroppen trenger, sier Dr. Khan i følge New York Post.

Han sammenligner effekten med å oversvømme blodet med næringsstoffer, noe som skaper et gunstig miljø for kreftceller.

Naturlige vitaminer sett opp mot syntetiske piller

Naturlige vitaminer fra matvarer, derimot, absorberes sakte og kroppen tar kun opp det den trenger, før resten skylles ut. Dette reduserer risikoen for at kreftceller får næring fra overskudd av vitaminer.

KCK fremhever at syntetiske piller raskt absorberes og etterlater et overskudd av vitaminer som sirkulerer i blodet, klare til å «plukkes opp» av kreftceller før de rekker å bli bearbeidet eller skilt ut.

Multivitaminer kan øke risikoen for flere typer kreft, inkludert prostatakreft, tarmkreft og brystkreft. Ifølge KCK gjelder denne risikoen alle voksne, uansett hvor sunn livsstil de ellers har.

Krever tiltak

Dr. Khan mener at multivitaminer burde ha advarsler lignende de som finnes på tobakksprodukter.

multivitaminer
Er multivitaminer faktisk bra for deg? Foto: Canva

– Disse små organiske forbindelsene er så mange at organene våre sliter med å bruke dem, og de blir i stedet etterlatt for å flyte rundt i kroppen. Problemet er at disse overskytende multivitaminene lett er tilgjengelige for å nære de hundrevis av kreftcellene som dannes i kroppen vår hver dag, sier han.

Støtte fra forskning

En økende mengde forskning viser en direkte sammenheng mellom forbruket av syntetiske vitaminer og økte krefttilfeller. Mens naturlige vitaminer fra sunn mat ikke utgjør samme fare på grunn av små mengder som slippes ut under fordøyelsen, utgjør konsentrerte kosttilskudd en høy risiko.

– Antioksidanter er bra for alle celler, det gjelder også kreftceller. Antioksidanter forårsaker ikke kreft, men dersom man har en kreftsvulst og spiser mye antioksidanter risikerer man å hjelpe svulsten med å vokse og spre seg, sier professor Martin Bergö ved Institutt for biovitenskap og ernæring ved Karolinska institutet til VG.

Dr. Khan oppfordrer til større oppmerksomhet rundt bruken av syntetiske kosttilskudd og anbefaler advarsler på produktene for å beskytte forbrukerne.

Føler du deg bekymret for bruken av multivitaminer, bør du konsultere en lege eller ernæringsfysiolog. Å velge naturlige kilder til vitaminer gjennom et balansert kosthold kan være en tryggere tilnærming til å opprettholde god helse.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com