søndag, mai 16, 2021

Mutasjonen rammer gravide hardt – dødstallet blant gravide mer enn doblet

Mest lest nå

Den brasilianske mutasjonen av koronaviruset ser ut til å ramme gravide kvinner ekstra hardt. Mange gravide dør, og myndighetene ber folk vente til etter pandemien med å få barn.

Den brasilianske mutasjonen av koronaviruset ser ut til å ramme gravide kvinner på en helt annen måte enn viruset har gjort tidligere.


VG forteller at tall fra det brasilianske helsedirektoratet viste at det i snitt døde minst 10,4 gravide og kvinner i barsel med viruset ukentlig etter pandemiutbruddet i fjor. Så langt i år er dette tallet mer enn dobbelt så høyt, og minst 22,2 gravide kvinner dør hver uke av korona. Avisen skriver videre at langet har høyeste antallet dødsfall i denne kategorien.

Mangelen på intensivplasser for gravide skal ifølge VG ha vært en medvirkende årsak til de høye dødstallene.

 I Norge har man ikke sett lignende tendenser som i Brasil. Den brasilianske mutasjonen er heller ikke utbredt i Norge, og ingenting tilsier at det er forbundet ekstra risiko for nordmenn å bli gravide nå.

– Hvis det er mulig, utsett graviditeten litt til et bedre tidspunkt, sa Raphael Parente fra Brasils helsedepartementet under en pressekonferanse fredag, ifølge Reuters.

Parente sa at anbefalingen delvis skyldtes et sterkt presset  helsesystem, men også den brasilianske virusvarianten som er kjent som P.1.

– Den kliniske erfaringen fra spesialister viser at denne nye varianten virker mer aggressivt hos gravide, sa Parente.

Tidligere var problemer med COVID-19 under graviditet i hovedsak isolert til siste trimester og fødsel, mens i det siste har vært flere alvorlige tilfeller i andre og noen ganger første trimester.

P.1-varianten er nå den dominerende virusvarianten i Brasil. Landet har hatt 350.000 dødsfall i løpet av pandemien, og er dermed bare forbigått av USA i den dystre statistikken. Reuters melder også at det i økende grad er unge som bli rammet av viruset. Mer enn halvparten av pasientene på Brasils intensivavdelinger er nå under 40 år gamle.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter