søndag, mai 9, 2021

Mystisk barnesykdom øker – kobles til korona

Mest lest nå

Den sjeldne barnesykdommen Kawasaki har forekommet 30 ganger oftere i Bergamo i Italia etter korona-utbruddet. Nå har leger i flere land slått alarm og mener det kan være en sammenheng mellom barnesykdommen og koronaviruset.

Kawasaki er en barnesykdom som kan gi utslett, øyekatarr, slimhinneforandringer, hovne lymfeknuter og hudforandringer i håndflater og fotsåler. Nå melder leger i Italia, Frankrike, Storbritannia og USA om en økning av barn med betennelsessymptomer som likner Kawasaki.

Disse observasjonene har nå blitt publisert en ny studie i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet. Det skriver Dagbladet.


30 ganger flere tilfeller

I løpet av fem år før koronautbruddet, behandlet sykehuset i Bergamo 19 barn med Kawasaki-liknende sykdom. I perioden mellom 18. februar og 20. april, har sykehuset behandlet hele 10 barn med liknende symptomer. Det betyr 30 ganger økt forekomst av barnesykdommen.

I New York har er det registrert 73 tilfeller der barn har blitt alvorlig syke med en giftig sjokk-reaksjon og symptomer som minner om Kawasaki-sykdom.

Det har gått bra med alle de 10 barna som fikk Kawasaki-liknende sykdom under virusutbruddet i Bergamo.

– Dette må vi følge med på

– Studien er veldig interessant. Den underbygger at det er en assosiasjon mellom covid-19 og Kawasaki-liknende sykdom. Dette er noe vi må følge med på. Vi er klar over at det rapporteres om dette i økende grad fra stadig flere land som har mye coronasmitte, sier Claus Klingenberg, ekspert på barnesykdommer og professor ved UiT Norges arktiske universitet til Dagbladet.

Trenger ikke bli redde

Claus Klingenberg understreker at norske foreldre ikke trenger å frykte for sine barn.

LES OGSÅ: Bettina er mamma til tre lungesyke barn: – Dette er blodig alvor

– Vi snakker om en økning i tilfeller av en sykdom som i utgangspunktet er svært sjelden. De landene som rapporterer om tilfeller har dessuten vesentlig mer smitte i samfunnet enn det vi har i Norge i dag, sier han, og legger til:

– Hovedbudskapet er fortsatt at covid-19 i all hovedsak rammer barn mildt, og dette framkommer i studier fra alle land i verden som rapporterer om covid-19 hos barn.

Dette er Kawasakis sykdom

  • Kawasakis sykdom er en febersykdom hos barn med utslett, slimhinneforandringer, øyekatarr, lymfeknuteforstørrelse på halsen og hudforandringer i fotsåler og håndflater.
  • Årsaken til symptomene er en betennelse i kroppens blodårer (vaskulitt). Tilstanden er selvbegrensende. Selv om tilstanden oftest går over av seg selv, kan man få senvirkninger uten behandling.
  • Det dannes utposninger (aneurismer) på hjertets kransårer hos 20-25 prosent dersom man ikke får behandling. På sikt kan slike utposninger gi alvorlige komplikasjoner.
  • Sykdommen ble første gang beskrevet i Japan i 1967 av legen Tomisaku Kawasaki.

Kilde: NHI

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter