Hjem Nyheter Nå kan du tjene penger på søpla di

Nå kan du tjene penger på søpla di

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Det er ikke bare tomme brusflasker som gir pant. Du kan tjene penger på all emballasje med strekkode, så lenge du kaster det i riktig avfallsbeholder hjemme eller ute på farta.

Det er dagligvarekjeden Meny som innfører ordningen. Og på kjedens egne merkevarer får du nå dobbelt betalt.

Gjennom et samarbeid med gjenvinningsappen Bower, som gjør det mulig å tjene penger på eget søppel, løfter Meny nå bevisstheten rundt kildesortering og det å unngå forsøpling i naturen.

Det fungerer på den måten at du laster ned Bower-appen og deretter skanner strekkoden på emballasjen før du kaster den i riktig beholder hjemme, eller i godkjente avfallsstasjoner rundt om i byen og parker.

Et produkt skannet gir ett poeng, som tilsvarer 20 øre, skanner du varer med Meny-logo får du 40 øre igjen, altså dobbel pant.  

En krone her og en krone der 

Når du kjøper flasker med pant legger du igjen et depositum som du får tilbake når du legger flasken i panteautomaten. Slik er det ikke med Bower. Produktene får ikke et depositum og blir derfor ikke dyrere ved kjøp. Derfor er pengene du tjener på skanningen ren gevinst. 

– Meny ønsker å både bevisstgjøre og oppmuntre forbrukere til økt gjenvinning. Gjennom Bower-appen får alle et incentiv i form av en pengesum til å resirkulere alt som kan resirkuleres og bli minnet på at alt har en verdi. Vi håper også at vårt fokus vil bidra til at lang mindre søppel havner i naturen, sier bærekraftsjef i Meny, Kenneth Skauge. 

Pengene du tjener kan du enten få overført til egen bankkonto eller gi bort til en ideell organisasjon. Du finner også informasjon i appen om hvordan emballasjen skal gjenvinnes og hvor nærmeste avfallsstasjon er. 

Har du for eksempel en tom boks med makrell i tomat, så skal den kastes i samme beholder som glass. Skann boksen nå du kaster den i glassavfall, så har du tjent en liten slant penger og bidratt til resirkulering. 

Har du kjøpt is, kan du skanne ispapiret og kaste det i søppelkasse ved utgangen av butikken. 

Aktivitet for hele familien 

I 2022 kildesorterte vi nordmenn i snitt åtte kilo plastemballasje hver, mens vi kastet like mye plast i restavfallet, viser tall fra returselskapet Plastretur.

Allerede fra 2028 har kommunene krav om å samle inn 50 prosent av alt plastavfall som kan gjenvinnes. Å bruke incentivordninger, som pant gjennom Bower-appen, tror Meny kan bidra til å få flere til å kaste all emballasje i riktig avfallsbeholder.  

Du skal skanne mange varer for å få store summer utbetalt, men ifølge bærekraftsjefen i Meny er det viktigste å få bedre vaner. 

– Jeg oppfordrer alle familier til å teste ut appen og gjøre det til en lærerik aktivitet. Vi må hele tiden minne oss selv på hvor viktig resirkulering er, og dette er en god måte å lære opp barn og voksne til at selv søppel har en verdi. Og hvis du gjør skanningen til en vane, så blir det jo litt penger av det til slutt som du kan bruke på noe hyggelig, avslutter Skauge. 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com