lørdag, januar 16, 2021

Nå kommer den globale resesjonen: – Hold dere fast og ta vare på hverandre

Mest lest nå

Butikker, skoler, forretninger, restauranter og kontor stenges. Ikke bare i Norge, men i hele verden. Vi har ikke sett slike tilstander siden, vel – vi har ikke sett slike tilstander tidligere.

Sist gang vi opplevde noe lignende var under finanskrisen i 2008-2009. Da gikk det bedre for oss enn for mange andre. Vi var heldige, men det var fortsatt store problemer.

En utbredt økonomisk svikt, som først startet i det amerikanske finansmarkedet, resulterte i svak etterspørsel av varer og reiser og høy arbeidsledighet. Utsatte industrier ble hardt rammet, og samfunnet ble ustabilt.


Siden den gang har økonomien sakte, men sikkert – reist seg opp igjen. Sektoren som utgjør finans, banker og lignende, har tatt seg etter nakken etter myndighetenes kommando, og strammet inn regler angående kreditt og lån.

Men nå repeterer historien seg…

Økonomiske prognoser er i minus; aksjemarkeder viser blodrøde tall, og fabrikker er stengt ned. Vi ser at regjeringer prøver å skyte inn penger i økonomien i form av «relief-packs», slik som under finanskrisen, og panikken setter seg blant investorer. Pengene strømmer mot verdipapir, og ikke til investeringer. Det er en trist, men forventet utvikling.

Det rare (og unike) er at økonomien ikke bremser ned – den er satt på pause! Investeringer og kjøp er satt på stand-by inntil videre. Så hva vil skje videre?

Vil nok gå inn i en alvorlig resesjon

I en stor undersøkelse blant 43 økonomieksperter er over 42 prosent enig i at økonomien vil gå inn i en alvorlig resesjon (26 prosent er usikker, og 5 prosent er uenig), selv om Koronaviruset viser seg å være like dødelig som den ordinære influensaen.

– En resesjon virker sannsynlig på bakgrunn av det drastiske og akselererende fallet i konsumpsjon og forretningsaktivitet, sier David Autor, forsker for MIT.

– Hvis det som skjer i Italia, skjer i flere land, vil det oppstå en alvorlig resesjon i flere land, sier Alberto Alesina, forsker for Harvard.

Andre forskere er usikker på følgene av viruset. Flere peker på at det avhenger av hvor lenge smitte-høydepunktet varer. Hvis vi for eksempel ser et høydepunkt er kortere enn en måned, gjerne et par uker, så kan økonomien trolig komme seg etter en kort periode. Hvis perioden der viruset når sitt høydepunkt er varig, oppstår det problemer.

Ta vare på hverandre og hjelp til

Vi i Sosialnytt oppfordrer alle å ta vare på hverandre, og hjelpe venner og familiemedlemmer dersom de får problemer. Koronaviruset kan få store konsekvenser, og det vil gå hardt ut over mange. Unngå for øyeblikket å gå ut dersom det ikke er nødvendig, og vask hendene kontinuerlig.

Og unngå hamstring!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter