Skattemeldingen for 2025 er rett rundt hjørnet, og det er viktig å være oppmerksom på de kommende fristene for å sikre at alt er i orden med din skatt.
Her er en oversikt over de viktigste datoene og hva du bør huske på når du gjennomgår skattemeldingen.
En undersøkelse fra 2024 viste at 1 av 10 nordmenn ikke sjekket skattemeldingen sin, noe som kan føre til tap av penger eller ubehagelige overraskelser senere.
– Hvis du bare sjekker om du går i pluss eller må ut med restskatt, kan du gå glipp av mange tusenlapper. Invester noen minutter på å gå gjennom skattemeldingen din, kontroller at alt er korrekt og at alle fradrag er med. Det kan bli noen lønnsomme minutter, sier Elisabeth Landsverk, privatøkonom i SpareBank 1 Østlandet.

Viktige datoer for skattemeldingen 2025
- 13. mars: Utsendelsen av skattemeldinger til privatpersoner starter. Du vil motta en e-post eller SMS når din skattemelding er tilgjengelig.
- 11. april: Innen denne datoen skal alle skattemeldinger være sendt ut.
- 30. april: Frist for å levere skattemeldingen. Dette er også siste mulighet for å søke om utsatt leveringsfrist.
- 31. mai: Frist for å unngå rentetillegg på eventuell restskatt.
- 15. juni: Frist for betaling av forskuddsskatt for selvstendig næringsdrivende og privatpersoner.
- 26. juni: Siste skatteoppgjør før sommeren.
- 13. august: Første skatteoppgjør etter sommeren.
Slik går du gjennom skattemeldingen
Når du mottar skattemeldingen, er det viktig å sjekke at alle opplysninger er korrekte. Selv om mye informasjon er forhåndsutfylt basert på innrapportering fra arbeidsgivere, banker og andre institusjoner, kan det forekomme feil eller mangler. Her er noen punkter du bør være spesielt oppmerksom på:
- Inntekter: Kontroller at all inntekt fra lønn, pensjon, trygd og andre kilder er riktig oppført.
- Fradrag: Sjekk at du har fått de fradragene du har krav på, som for eksempel rentefradrag på lån, pendlerfradrag eller fradrag for store sykdomsutgifter.
- Formue og gjeld: Sørg for at opplysninger om bankinnskudd, verdipapirer, eiendommer og gjeld er korrekte.
– Tallene viser at det er viktig å gå gjennom skattemeldingen. Vi har over tid sett at flere sjekker skattemeldingen sin og gjør nødvendige endringer. Det kan for eksempel være at de har fylt inn opplysninger som ikke var utfylt på forhånd, eller at de har gjort andre endringer i skattemeldingen, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.
10 tiips for hva du bør sjekke med skattemeldingen
- Kontroller personopplysninger: Sjekk at navn, adresse og kontaktinformasjon er korrekt.
- Bekreft inntekter: Sammenlign opplysningene i skattemeldingen med lønnsslipper og årsoppgaver fra arbeidsgiver.
- Sjekk fradrag: Undersøk om du har krav på fradrag som ikke er forhåndsutfylt, som fagforeningskontingent eller gaver til veldedige organisasjoner.
- Reisefradrag: Dersom du pendler eller har lang reisevei til jobb, kan du ha krav på reisefradrag. Dette er ikke forhåndsutfylt og må legges inn manuelt.
- Barnepass: Sjekk at utgifter til barnehage, SFO eller dagmamma er korrekt oppført.
- Gjeld og renter: Kontroller at all gjeld og tilhørende renter er riktig oppført, spesielt hvis du har refinansiert eller tatt opp nye lån.
- Formue: Sørg for at verdier som eiendom, aksjer og bankinnskudd er korrekt oppført.
- Utleieinntekter: Før opp inntekter fra utleie av bolig eller fritidseiendom, og husk å inkludere relevante fradrag.
- Utenlandske inntekter: Dersom du har hatt inntekter eller formue i utlandet, må dette rapporteres.
- Oppdater kontonummer: Sjekk at kontonummeret for eventuell tilbakebetaling av skatt er korrekt.
Hva skjer hvis du ikke leverer innen fristen?
Dersom du ikke leverer skattemeldingen innen fristen 30. april, vil Skatteetaten anse de forhåndsutfylte opplysningene som korrekte og bruke disse til å beregne skatten din.
Dette kan føre til at du går glipp av fradrag du har krav på, eller at feil opplysninger fører til feil skatteberegning.
I verste fall kan manglende eller feil opplysninger resultere i tilleggsskatt.
Mulighet for utsatt leveringsfrist
Hvis du av en eller annen grunn ikke rekker å levere skattemeldingen innen fristen, kan du søke om utsatt leveringsfrist. Søknaden må sendes inn før 30. april, og du kan få utsatt fristen med inntil 30 dager. Vær oppmerksom på at dersom du får innvilget utsatt frist, kan du ikke forvente å få skatteoppgjøret i juni.
Når kan du forvente skatteoppgjøret?
Skatteoppgjøret starter 19. mars, og de fleste lønnsmottakere og pensjonister vil få sitt skatteoppgjør mellom april og juni. Noen må imidlertid vente til høsten før de får sitt oppgjør. For å få et tidlig skatteoppgjør, bør du levere skattemeldingen så tidlig som mulig.
Konsekvenser av restskatt
Dersom du har betalt for lite skatt gjennom året, vil du få restskatt. For å unngå rentetillegg på restskatten, må du betale innen 31. mai. Hvis restskatten er over 1.000 kroner, vil beløpet deles opp i to terminer med forfall i august og september.
Nå kan du få hjelp av en app
Skatteveilederen.no har lansert en ny app for å hjelpe nordmenn med å fylle ut skattemeldingen. Appen gir en interaktiv guide hvor brukeren svarer på spørsmål og får en tilpasset huskeliste for hva som må sjekkes i skattemeldingen.
Målet er å gjøre informasjon om skattesystemet tilgjengelig for alle. Tjenesten er utviklet av økonomikonsulent Agnor Pettersen, som har erfaring fra bank og offentlig sektor.

Å holde oversikt over viktige datoer og frister knyttet til skattemeldingen er essensielt for å sikre at du betaler riktig skatt og unngår unødvendige tillegg.
Sett av tid til å gå nøye gjennom skattemeldingen når du mottar den, og sørg for at alle opplysninger er korrekte. Dersom du er usikker på noe, kan det være lurt å søke råd hos en skatterådgiver eller kontakte Skatteetaten for veiledning.