Hjem Dyr Nå kommer varmen – ber hundeeiere være påpasselige med dette

Nå kommer varmen – ber hundeeiere være påpasselige med dette

Sola og sommervarmen viser nå sin styrke flere steder i landet.

En hund som er etterlatt i en bil i sola kan utsettes for overoppheting, noe som fører til store lidelser og i verste fall død. Nå går Norsk Kennel Klub ut og oppfordrer alle hundeiere til å være ansvarlige, og forsikre seg om at hunden aldri utsettes for denne faren.

Den hyppigste årsaken til alvorlig overoppheting, er at luften inne i bilen mettes med vanndamp. Dyr kvitter seg med varmeoverskudd blant annet ved å pese. Når luftfuktigheten blir høy minker effekten av pesingen, siden fordampningen som avkjøler dyret hemmes.

Relatert: Politiet med hjerteskjærende bønn til alle som ser en hund i en varm bil: dette skal du gjøre

Blir hundens kroppstemperatur for høy, kan det få alvorlige konsekvenser. Den kan få alvorlige skader i hjerne, hjerte, tarmer, lever og nyrer – og i verste fall dø.

Tegn på at hunden er overopphetet kan være at den er ustø, peser kraftig, er forvirret, har tørre og røde slimhinner i øyne og munn, har forhøyet kroppstemperatur og økt puls. I alvorlige tilfeller vil hunden miste bevisstheten. 

Hva kan du gjøre? 

Ser du en hund som du mistenker er i ferd med å bli overopphetet i en innestengt bil, bør du prøve å få kontakt med eieren.

Hvem som eier en bil er ingen hemmelighet, og en rask og enkel måte å finne ut av dette er å sende en SMS til Statens Vegvesens motorvognregister. Send REGNR (mellomrom) og registreringsnummeret på kjøretøyet du ønsker å få informasjon om (for eksempel: REGNR AB12345), og send meldingen til telefonnummer 2282.

Relatert: Gutt på fire år ringer 112 – redder seg selv og seks andre barn som sitter innelåst i en varm bil

Når du har navnet på eieren, kan du finne telefonnummeret til vedkommende ved å søke opp navnet på gule sider eller liknende tjenester.

Hvis du ikke lykkes med dette, bør du kontakte politiet slik at dere sammen kan finne ut hva som bør gjøres. Haster det enda mer, har man også mulighet til å knuse bilvinduet for å få hunden ut. Ser man et dyr i nød, er man pliktig til å gripe inn. Dyrevelferdslovens § 4 sier følgende om hjelpeplikt: «Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret».

Kjøl ned hunden

En hund som er overopphetet har behov for å bli kjølt ned. Skyll hunden med vann, dekk den til med et vått håndkle, eller legg hunden i et badekar med vann.

Pass på at vannet ikke er for kaldt, da risikerer hunden å få sjokk. Ved alvorlige tilfeller av overoppheting bør også veterinær kontaktes.

Det blir fort alvorlig

Temperaturen stiger svært raskt i en parkert bil. Når solen beveger seg over himmelen, kan en bil du parkerte trygt i skyggen, raskt befinne seg i stekende sol, og situasjonen for hunden i bagasjerommet kan bli veldig alvorlig.

Tabellen nedenfor viser et eksempel på hvordan temperaturen kan stige i en parkert bil.

TidTemperatur uteSkygge/solTemperatur i bil
08.3014°CSkygge 19°C
09.3018°C Skygge 38°C 
10.3020°CBlandet 47°C 
11.3020°CSol 58°C 
12.0023°C Sol 62°C 
13.3022°CSol 85°C

Kilde: Mattilsynet

Hvis hunden må være i bilen

Hvis du har behov for å ha hunden i bilen er det viktig å forsikre seg om at hunden ikke vil bli for varm. Parker bilen i skyggen og sørg for god ventilasjon ved å la bakluke eller vinduer stå på gløtt.

Husk at solen flytter seg, og at det raskt kan bli for varmt også i en bil som ikke står direkte i solsteken. Mange tilfeller av overopphetinger av hunder i bil skjer faktisk i overskyet vær, fordi eieren da ikke er så oppmerksom på faren for overopphetning.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com