in

Nå skal Norges sprekeste pensjonist kåres

Hvem blir «Norges sprekeste» pensjonist? Foto: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2

I realityserien «Norges sprekeste» møter vi ti pensjonister mellom 68 og 77 år som skal konkurrere om å bli «Norges sprekeste». Programleder er Erik Solbakken.

De ti pensjonistene har nå flyttet inn på en feriekoloni på Filtvet sørøst på Hurumlandet i Asker. Her skal de bo sammen, og delta i varierende fysiske og utfordrende konkurranser.

I løpet av åtte uker på TV 2 skal ti deltagere bli til en sprek pensjonist som står igjen som «Norges sprekeste» og kan motta heder og ære.


I god form

Når TV 2 skal kåre Norges sprekeste pensjonist, kommer programleder Erik Solbakken med en aldri så liten advarsel:

– Disse eldre deltagerne er mye sprekere enn deg og meg. Det kommer vi til kjenne på kroppen, og vi kommer til å bli utrolig imponert over hvor godt det går an å holde seg i alder fra 68, helt opp mot 77 år.

– Vi har blant andre med Nils Harald (75) som startet med fitness som 70-åring, løpedronningen Mariann (77) som har blitt Norgesmester i løping 260 ganger og magedanseren Ingrid (74). Langrennsløperen Morten (71) har et klart mål ved å være med, han vil vinne «Norges sprekeste» – for senere å bli spurt om å være deltager på «71° nord» eller «Kompani Lauritzen». 

Kan inspirere andre

Det er ingenting i veien med konkurranseinstinktet til deltagerne. 

– De kommer til å vise at de er utholdende, de er sterke, de er spretne og ikke minst at de har utrolig mye energi. De har et sterkt konkurranseinstinkt, så det bli veldig spennende å se hvor langt de er villig til å gå for å bli «Norges sprekeste», sier Solbakken.

TV 2 håper serien vil bidra til at folk i alle aldre kan bli inspirert til å holde seg i form.

– «Norges sprekeste» er en ny herlig realityserie der deltakerne kanskje er bittelitt eldre enn det du vanligvis ser på TV. Gjennom sommeren skal ti deltakere ut i morsomme konkurranser med massevis av humør, styrke og selvironi i kampen om å bli Norges sprekeste. Disse aktive eldre deltagere beviser at alder er ikke noen hindring for å holde seg i form og at konkurranseinstinktet aldri går ut på dato.Forhåpentligvis vil serien inspirere oss alle, uavhengig av alder, til å holde oss aktive, sier programredaktør Kathrine Haldorsen i TV 2.

Dette er deltagerne i «Norges Sprekeste» :

FITNESS UTØVEREN

Den pensjonerte lektoren Nils Harald Moe (75) fra Tromsø startet med fitness for fem år siden. Foto: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2

Den pensjonerte lektoren Nils Harald Moe (75) fra Tromsø startet med fitness for fem år siden da han fylte 70 år. Tromsøværingens motivasjon for å bli med i «Norges sprekeste» er å inspirere andre eldre til å begynne å trene.  

– Det er viktig å være i noenlunde aktivitet hele livet og særlig når en blir eldre og pensjonsalder strekkes lenger og lenger. Det er for mange pensjonister som sitter stille fordi de nå skal «slappe av». Treningen er min medisin for fortsatt å kunne kjøre Harley-Davidson, måke snø, bære ved og holde meg generelt i fysisk form. Jeg håper jeg kan inspirere andre til å være aktive og trene.  

Nils har skrevet flere bøker om kosthold og er veldig opptatt av hva han spiser. Som pensjonist bruker han først og fremst tiden på trening, men han fyller også tiden med å kjøre motorsykkel, isbade og lage skulpturer i tre.

LØPEDRONNINGEN

Mariann Stenbakk eller «løpe-dronninga» som hele Moss kaller henne, er en blid og sprek dame på 77 år med masse energi. Foto: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2

Mariann Stenbakk eller «løpe-dronninga» som hele Moss kaller henne, er en blid og sprek dame på 77 år med masse energi. Hun har mange medaljer fra løpekonkurranser både i inn- og utland, og er blitt norgesmester i løping hele 260 ganger. Mariann trener mye løping og sykler en del. Nå vil hun satse på å bli Norges sprekeste pensjonist.  

– Det er jo bare en gang man får en sjanse til å delta på et sånt morsomt TV-konsept så jeg kunne ikke si nei. Jeg er spent og gleder meg og skal gjøre mitt beste for at jeg ikke ryker ut først fra «Norges sprekeste». 

Mariann er født og oppvokst i Kirkenes, men flyttet til Moss for mange år siden med sin mann. Hun driver mye med trening, ellers går det i strikking, lesing, barn og barnebarn. 

LANGRENNSLØPEREN

Morten Kristiansen, 71 år fra Oslo står masse på langrenn og samler på medaljer fra ulike skirenn. Han har også spilt en del bowling i sin tid, med gode prestasjoner. Foto: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2

Morten Kristiansen, 71 år fra Oslo står masse på langrenn og samler på medaljer fra ulike skirenn. Han har også spilt en del bowling i sin tid, med gode prestasjoner. 

– Jeg er med på «Norges sprekeste» for å vinne. Jeg vil vise at alder ikke er noen hindring for å konkurrere på høyt nivå så lenge man holder seg i god form. Drømmen er at jeg etter dette skal få tilbud om å være deltager på «71° nord» eller «Kompani Lauritzen». 

Når han ikke skal på skirenn på lørdager, så spiller han fotball på løkka med «old-boysa». Morten forteller at da «spiller de en halvtime og juger en time etterpå». Han er en pådriver til aktivitet, så invitere ofte gutta til å se fotballkamp hjemme hos seg når Liverpool spiller. 

Morten har drevet med idrett hele livet, men har aldri vært så aktiv som han er nå. Det er også derfor han er så sprek. Han har nemlig ikke slitt seg ut i yngre dager, kan han fortelle. 

HÅNDBALLKAPTEINEN

Inge Hansen 75 år fra Oslo er tidligere landslagsspiller i håndball, og var blant annet kaptein da Norge kom på niende plass under OL 1972 i München. Foto: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2

Inge Hansen 75 år fra Oslo er tidligere landslagsspiller i håndball, og var blant annet kaptein da Norge kom på niende plass under OL 1972 i München. Han var den første norske spilleren som passerte 100 A-landskamper, og stoppet på 116 kamper. Hansen representerte Fredensborg og Bergen-studentenes idrettslag. 

Når det kommer til håndballen så er han den eneste som har boikottet et OL (Müchen 1972) etter at de ble frarøvet seieren fra Tyskland. 

– Jeg deltar for opplevelsen sin skyld, gleder meg til konkurransene og det er en fin gjeng med likesinnede og motiverte som er med i «Norges sprekeste». Når jeg skjønte at dette var litt likt «Mesternes Mester» på NRK som jeg liker godt, takket jeg ja. Vi har vel litt andre oppgaver, men det er litt i samme sjangeren så dette blir moro, sier Inge. 

Inge har et rikt yrkesliv bak seg som toppleder, blant annet var han konsernsjef i Aker Kværner. Mange viktig og spennende valg har blitt tatt, men det er kanskje å få Statoil inn på børsen som står gjevest på hans merittliste i arbeidslivet. Som pensjonist driver Inge utenom trening med ski og mentor virksomhet og rådgivning til nye unge ledere. 

YOGA – OG MEDITASJONSUTØVEREN

Mahinder Kumar, 73 år, bor på Stovner i Oslo med familien. Han starter hver dag med en yoga eller meditasjonsøkt. Dette gir han ro i sjelen. Foto: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2

Mahinder Kumar, 73 år, bor på Stovner i Oslo med familien. Mahinder er opprinnelig fra India.  

For å holde seg i form går Mahinder ofte på tur. Og på turveiene til DNT, leder Mahinder også gåturer for eldre som bor på Stovner. Han er også glad i å løse Sudoku for å trimme hjernen.

– Bortsett fra kortspill og sjakk med venner, så har ikke jeg ikke drevet noe særlig med konkurranser tidligere. Min datteren min overtalte meg til å være med så nå ønsker jeg å vinne og bli «Norges sprekeste», for å beholde familiens ære, sier Mahinder. 

Han starter hver dag med en yoga eller meditasjonsøkt. Dette gir han ro i sjelen.  

JAZZ-FITNESS UTØVEREN

Kirsti Nordbyhaug Engh, 73 år fra Hvaler, er en blid og musikkglad dame som liker å holde seg i form. Foto: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2

Kirsti Nordbyhaug Engh, 73 år fra Hvaler, er en blid og musikkglad dame som nyter pensjonisttilværelsen på Hvaler sammen med sin mann og hunden Tiko. Hun har vært fitness-trener/jazz fitness, og har drevet flere treningsstudioer, blant annet på Kjelsås i 28 år.  

– Jeg synes det er artig å få en fysisk utfordring som å være med i «Norges sprekeste», selv om jeg er over 70 år. Jeg tenker at det kan være en inspirasjon for andre i min alder, og vise at det morsomme livet ikke trenger å være slutt, selv om man er blitt pensjonist og er godt voksen.

Som pensjonist er Kirsti fortsatt opptatt av å holde seg i form, men dette gjøres nå hjemme. Hun trener annenhver dag 30 minutter, 30 minutter ergometersykkel og 30-45 minutter styrke. I tillegg går Kristi en 45 minutter på tur med hunden hver morgen. Fitness trening innendørs er favoritten innen trening. 

ORIENTERINGSLØPEREN

Linda Verde, 72 år fra Drammen, har drevet med orienteringsløp i mange år og kan vise til både NM-medaljer og kongepokaler. Foto: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2

Linda Verde, 72 år fra Drammen, er tidligere fylkesrådmann i Buskerud. Denne spreke damen har drevet med orienteringsløp i mange år og kan vise til både NM-medaljer og kongepokaler.  

– Jeg har alltid drevet med orienteringsløp, men jeg tok virkelig opp treningen igjen da jeg fylte 66 år, akkurat som Wenche Myhre synger: Når man blir 66 … 

– Jeg er veldig ordentlig og saklig, så nå skal jeg være litt rampete og bli med på dette eventyret, med litt skrekkblandet fryd. Det er bedre å tørre å si ja til noe og tøye grensene litt enn å angre i ettertid, sier Linda. 

Linda trener mye med orienteringsløp, men driver også med jogging og ski. 

BORDTENNISSPILLEREN

Bjørg Kittelsen (68) fra Lillestrøm spiller aktivt bordtennis, og er mye på ski om vinteren og på turer i naturen. Foto: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2

Bjørg Kittelsen (68) fra Lillestrøm er en handy dame som ikke er redd for å gi seg ut på nye oppdrag. Det meste av oppussing hjemme har hun blant annet gjort selv og hun er glad i å skru bil. 

Bjørg har arbeidet for NRK bak kamera i nesten 50 år før hun ble pensjonist. Hun spiller aktivt bordtennis, og hun går mye på ski om vinteren og på turer i naturen. 

– Jeg ble kontaktet i siste liten og jeg ble overtalt til å være med. Jeg skal kose meg her på Filtvet med denne fine gjengen, og lar hode og kroppen avgjøre hvor langt jeg kommer i «Norges sprekeste», sier Bjørg.  

Bjørg trener også i studio og hjemme i stua der hun har en egen treningsrute. 

BOKSETRENEREN

Rolf Smaadal, 75 år fra Krågstad i Ski er tidligere bokser og trener fortsatt boksing hver dag. Foto: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2

Rolf Smaadal, 75 år fra Krågstad i Ski, er tidligere bokser og trener fortsatt boksing hver dag. Han er tilknyttet Ski kampsport klubb hvor han trener unge og eldre i boksing. En av Rolf sine sønner er proffbokser.  

– Jeg er i en alder der jeg har lyst å oppleve noe spennende, og alder er ingen hindring for å konkurrere så lenge formen er bra. Dette gleder jeg meg til, det blir en morsom opplevelse, sier Rolf.  

Rolf ser tøff ut med sine mange tatoveringer, men er veldig snill, rettferdig og hyggelig kar som bruker tiden utenom boksing på familie med 11 barnebarn, venner og det gode liv. Han kjører skolebuss, og stortrives med det. Nå er han klar for å konkurrere med likesinnede i «Norges sprekeste»

MAGEDANSEREN 

Ingrid Tuko, 74 år fra Hamar er danse-instruktør og har drevet med dans store deler av livet. Foto: Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2

Ingrid Tuko, 74 år fra Hamar, er danse-instruktør og har drevet med dans store deler av livet. Nå har hun blant annet dansekurs for eldre sammen med sin mann.

Ingrid deltok i «Norske Talenter» på TV 2 med magedans for noen år tilbake. Det har blitt utallig forskjellige danse-sjangere gjennom tiden, men i hovedsak så går det i gammel-dans.  

– Jeg ble oppdaget via min facebook, hvor noen tok kontakt og ønsket å få meg med som deltager. Jeg håper vi får en konkurranse som går på dans, hvis ikke blir det dansing når kamera er skrudd av, sier Ingrid.

Ingrid er glad i å bruke hendene og er svært kreativ. Hun strikker, tover, syr og hun liker å jobbe i hagen. 

«Norges sprekeste» er en konkurransedrevet realityserie. Premiere er mandag 27. juni kl. 20.00 på TV 2 og TV 2 Play. Åtte episoder.  

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Professor i radiokjemi svarer på 5 kjappe om Tsjernobyl og radioaktivitet

downs

Tvillingguttene med Downs syndrom inspirerer folk over hele verden