in ,

Naboene ba henne fjerne navnet fra postkassa så ikke leilighetene deres skulle synke i verdi

Skjermbilde: Facebook

Hun har topp utdanning og doktorgrad, men det polske navnet var ikke pent nok, mente naboene på Oslos vestkant.

Det tyske nyhetsmagasinet Die Zeit skrev i en artikkel om den økende arbeidsinnvandringen fra øst at «Det går en polsk rør­legger gjennom Europa». Dét var etter EU-utvidelsen på starten av 2000-tallet. Ifølge NRK utgjør polske arbeids­migranter i dag den største innvandrer­gruppen i Norge.

Og polakkene ikke bare utenfor det gode selskap. De er ofte diskriminert og utsettes for rasisme, skriver Ewa Sapiezynska, som har doktorgrad i sosiologi, i boka «Jeg er ikke polakken din».


– Det er den største minoriteteten i Norge, og vi er sikkert enda flere – men de som er fastboende er litt over 100.000, forteller hun til TV 2.

Sapiezynska har bodd i Norge siden 2001 da hun besøkte sin store kjærlighet, mannen som hun nå er gift med.

Når Sapiezynska snakker med tv-kanalen forteller hun om flere opplevelser som har gjort sterkt inntrykk på henne. Hun har blant annet mange ganger opplevd å bare bli omtalt som «polakken» i stedet for ved navn. Men det er spesielt en opplevelse hun ikke glemmer: Hun og kjæresten leide en leilighet på vestkanten i Oslo.

– Etter hvert fikk eieren av leiligheten et brev fra de andre naboene, der de sa at de reagerte på etternavnet mitt på postkassa og ba henne om å få det fjernet. De argumenterte, i samme brevet, med at prisene på de andre leilighetene i bygget ville gå ned om etternavnet mitt forble på postkassen, forteller hun til TV 2.

Det sitter fortsatt i henne.

– Det er et minne jeg aktivt har prøvd å glemme, for å ikke bli forsuret og for å ikke tenke for mye på det. Det var ikke godt nok med det navnet der, utdyper hun overfor TV 2.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Mor raser: Fotballgal gutt (5) kastet ut av klubben fordi han «ikke var god nok»

Sannsynligvis har du oppbevart agurk feil hele livet – slik oppbevarer du frukt og grønt