søndag, februar 28, 2021

Nabokommunen til Oslo stenger ned etter utbrudd av mutert koronavirus

Mest lest nå

Den britiske varianten av koronaviruset er påvist i Nordre Follo. Hele kommunen stenges ned frem til onsdag, og innbyggerne bes om ikke å reise noe sted.

To som var smittet av det muterte viruset er døde. Begge var over 90 år gamle.

Aftenposten skriver fredag at kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold bekrefter to tilfeller av den britiske virusmutasjonen på Langhus bo- og servicesenter i Nordre Follo.


Utbruddet inkluderer så langt 22 ansatte og tolv beboere.

Viruset kan ha spredd seg til en barnehage, opplyser Helsedirektoratet i en pressemelding.

LES OGSÅ: NYE KORONA-REGLER: Erna slipper litt opp for barn og unge – viderefører skjenkestopp

– Helsedirektoratet har anbefalt at innbyggere i regionen avstår fra alle unødvendige reiser. Vi anbefaler også at alle som kan er på hjemmekontor, de neste dagene. Vi må slå ned dette viruset så raskt som mulig slik at det ikke sprer seg til andre nærliggende kommuner, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Den engelske varianten, som nå er påvist i Nordre Follo, er mer smittsom, men gir etter all sannsynlighet ikke mer alvorlig sykdom, enn variantene som har dominert i Norge så langt.

FHI skal nå typebestemme alle positive koronaprøver fra Nordre Follo. Etter et møte med Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet fredag besluttet Nordre Follo å stenge ned hele kommunen frem til onsdag.LES OGSÅ: Reduserer leveransene av korona-vaksiner til Norge

– Vi er tilbake i den situasjonen vi var 12. mars. Vi må stenge ned hele kommunen, sier ordfører Hanne Opdan (Ap) ifølge Aftenposten.

Helsedirektoratet har anbefalt Nordre Follo å stenge alle barnehager og skoler i kommunen i tillegg til skjenkesteder, bingohaller, svømmehaller og treningssentre. Direktoratet ber også alle som kan, om å ha hjemmekontor de neste dagene.

Kommunens innbyggere bes også om ikke å ha gjester i hjemmet, og ikke reise ut av kommunen.

– Det siste er veldig viktig, understreker Opdan.

LES OGSÅ: Koronaens fem faser – frykter vi nå går tilbake til fase 3

Mange av dem som bor i Nordre Follo pendler til Oslo. Utbruddet kan derfor få betydning for hovedstaden.

– Det betyr at tiltakene i nabokommunene kan bli påvirket av situasjonen i Nordre Follo, og risikoen for at viruset har spredd seg vil være avgjørende for våre råd, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NRK.

Helseminister Bent Høie ser svært alvorlig på situasjonen.

LES OGSÅ: Koronaviruset forårsaker mystisk barnesykdom

– Dette er en alvorlig situasjon som vi har fryktet og forventet at kunne skje, sier Høie ifølge NRK i en pressemelding fredag.

– Det er det første eksemplet på at det er en spredning av dette viruset i Norge hvor vi ikke kjenner smitteveien, understreker han.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter