lørdag, juni 12, 2021

Næringslivet i Oslo blør: 74 prosent økning i konkursene

Mest lest nå

I april økte antallet konkurser med 22,1 prosent sammenlignet med april i fjor. Dette viser konkursstatistikken til Bisnode Dun & Bradstreet.

Konkurstallene har vist en nedgang i alle måneder siden februar i fjor, så april måned er første måned med økning etter at koronaen traff næringslivet.


Spesielt er det Oslo som drar tallene opp, med hele 74,1 prosents økning. Dette opplyser Bisnode i en pressemelding.

Selv om antallet konkurser har økt, gikk antallet bedrifter som ble tvangsavviklet av myndighetene ned med 35,7 prosent.

Relatert: Oslo åpner!

Hittil i år har 1405 bedrifter gått overende, en nedgang på 20,7 prosent sammenlignet med de fire første månedene i 2020.

Kunstig lavt nivå

Nedgangen hittil i år skyldes først og fremst en stor nedgang i konkursene i januar og februar. Etterfulgt av en liten nedgang i mars, og nå altså økning i april.

– Konkursene har lenge vært på et kunstig lavt nivå, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode Dun & Bradstreet.

Relatert: Fått første vaksinedose? Da kan du gjøre dette

Han forklarer videre at støtteordningene har fungert bra, men påpeker at mulighetene for stadige utsettelser av skatte- og avgiftsinnbetalinger egentlig bare skyver konkursene fremover i tid.

– Med konkursøkning i april, og mange bedrifter som så skal betale to- og tredoble skatte- og avgiftsregninger samt feriepenger om ikke lenge, vil nok konkurstallene ganske sikkert øke videre, forklarer Ruud.

Stor økning i bygg og anlegg

Bygg- og anleggsbransjen står normalt for omtrent en av fire konkurser, men har hatt færre konkurser gjennom korona-krisen helt fram til nå. Nå viser konkursstatistikken til Bisnode Dun & Bradstreet for april en økning i antallet konkurser på hele 61 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Relatert: Helsetopper uten pasientkontakt får vaksiner før sykepleiere

Bransjen Lagring og transport har en konkursøkning på hele 100 prosent i samme periode.

Nedstenginger og skjenke-forbud til tross, hotell- og restaurantbedriftene har i stor grad klart seg overraskende bra, og gjør det fortsatt: 39,6 prosent nedgang i konkurser og tvangsavviklinger i april.

Også innen detaljhandel har det vært nedgang, 18,8 prosent i april.

Oslo og Viken drar konkurstallene opp

De eneste fylkene som har hatt økning i konkursene er storfylkene Viken og Oslo.

Viken har hatt en oppgang i konkurser og tvangsavviklinger med 28,2 prosent i april, mens Oslo har en økning på hele 74,1 prosent.

Alle andre fylker har nedgang i konkurstallene. Størst nedgang har Troms og Finnmark med 71,4 prosent.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter