Forsiden Helse Nærmest utryddet sykdom sprer seg - norsk lege advarer: liv kan igjen...

Nærmest utryddet sykdom sprer seg – norsk lege advarer: liv kan igjen gå tapt

I år er det 30 år siden noen døde av meslinger i Norge. Slik har det ikke alltid vært. Før vaksinen mot meslinger ble innført, døde det hvert år mellom 5-10 barn av meslinger i Norge. Nå er sykdommen på vei tilbake.

Den norsk legen Kaveh Rasidi frykter for at sykdommen igjen skal ta norske liv.

«Det er snakk om en nærmest utryddet sykdom som har begynt å spre seg igjen. Antallet som blir smittet og som dør stiger i Europa, det er en skummel utvikling. Det kan være et spørsmål om tid før liv går tapt også her i Norge, selv om det foreløpig ikke er noen som har mistet livet her til lands», sier han til Dagbladet.

Utsetter andre for risiko

Reklame

Meslinger har ingen behandling, og Radidi er spesielt opptatt av de av oss som av ulike grunner ikke kan vaksinere seg og har et svakt immunforsvar.

«Det medfører spesielt stor risiko for folk som av ulike årsaker ikke kan ta vaksiner. Ved å ikke vaksinere deg selv eller barnet ditt er du med på å utsette disse for stor risiko», sier han til Dagbladet.

Nå oppfordrer han alle til å vaksinere barna sine mot sykdommen. Til foreldre som ikke vaksinerer barna sine fordi de tror meslingevaksine utgjør en større trussel enn selv sykdommen, sier han:

LES OGSÅ
Politiet refser fulle tenåringsforeldre – Har man valgt å få barn, følger det noen forpliktelser med

«Fordelene ved vaksiner utveier alltid ulempene med veldig god margin. Det er lett å få et forvrengt bilde av faktaene.»

Dette er symptomene

Lommelegen skriver at meslinger forårsaker et karakteristisk rødt utslett, feber, snue og såre øyne. Videre kan man få kramper, diare, ørebetennelse og lungebetennelse. Ved sjeldne tilfeller kan man også få hjernebetennelse, noe som kan gi varige hjerneskader eller i verste fall medføre døden.

LES OGSÅ: Barnelege avslører hvorfor hun ikke tar i mot foreldre som ikke vaksinerer barna sine.

Man kan dele sykdommens symptomer inn i to faser.

Den første fasen: 

Prikker i munnen av meslinger.
Prikker i munnen av meslinger. Foto: Wikipedia v. Centers for Disease Control and Prevention,
  • Feber
  • Hoste
  • Snue
  • Lysskyhet
  • Man kan også få et utslett i munnen. Dette vises som små hvite flekker som kan sees på innsiden av kinnene.

Den andre fasen: 

Meslinger
Meslingutslett av meslinger. Foto: Wikipedia v. Centers for Disease Control and Prevention

Nå begynner meslingsutslettet. Som regel vil utslettet begynne bak ørene for så å spre seg videre til hele kroppen.

Det er skremmende å lese at en dødelig, nærmest utryddet sykdom, begynner å komme tilbake. Del gjerne artikkelen videre for å vise alle som lar være å vaksinere barna sine hva konsekvensene kan bli!

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Anne Grete Preus er død etter en tid med sykdom

Anne Grete Preus med den spesielle stemmen og de varme tekstene, døde i natt. Hun ble bare 62 år gammel. Anne Grete ble først syk...

Politiet advarer: Ikke svar hvis du blir oppringt fra 112

Mange har den siste tiden opplevd å bli ringt opp fra nummeret 112, politiets eget nødnummer. Nå går politiet ut og advarer mot å...

Politiet refser fulle tenåringsforeldre – Har man valgt å få barn, følger det noen forpliktelser med

Politiet opplever ofte at når de plukker opp fulle ungdommer helt ned i 15-årsalderen, så kan ikke foreldrene hente barna sine fordi de enten...

Linn Skåber med klar oppfordring til foreldre: La barna kjede seg

Linn Skåber (49) er sjeleglad for at hun selv kjedet seg masse i oppveksten. Hun mener det er årsaken til at hun er så...

Trygg trafikk: Ikke kjør barna til skolen

Skolen er i gang etter ferien og mange barn ferdes langs veiene. Kjører du barnet ditt til skolen for å sikre at barnet kommet...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet

MER POPULÆRT