søndag, april 18, 2021

Nakstad: – Det er lov å være optimistisk

Mest lest nå

FHIs nye vaksinescenario konkluderer med at det nå er mindre usikkerhet knyttet til vaksineleveransene utover våren.

I det nye vaksinescenarioet fra Folkehelseinstituttet (FHI) som ble presentert tirsdag lå det en optimistisk og en mer nøktern fremdriftsplan. I begge anslås det at alle over 18 skal ha blitt tilbudt første dose innen midten av juli.

– Det er lov å være optimistisk og forberede seg på at de aller fleste i den voksne befolkningen blir tilbudt vaksine før sommeren. Men vi må være forberedt på at det blir som det blir, det er ikke vi som styrer det, og ikke ta det som en stor skuffelse om det blir noen ukers forsinkelse, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet onsdag.


Begge fremdriftsplanene forutsetter Astra Zeneca-vaksinen

AstraZeneca-vaksinen, som fortsatt er satt på pause i påvente av nye undersøkelser om mistenkte alvorlige bivirkninger, er en forutsetning for begge scenarioene.

Nøkternt scenario, presentert av FHI 30.mars

Men om det viser seg at norske helsemyndigheter velger bort Astra Zeneca-vaksinen vil det kun bli beskjedne utslag.

– Da kommer det en ytterligere forsinkelse. Det blir ikke veldig dramatisk – ca. én ukes forsinkelse, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI til VG.

Kan komme to nye vaksiner

Det nøkterne vaksinescenarioet tar utgangspunkt i at vi får doser levert fra fire selskaper – Johnson & Johnson, AstraZeneca, Pfizer og Moderna. I det optimistiske er utgangspunktet at ytterligere to vaksiner, fra Curevac og Novavax, også blir godkjent.

Optimistisk scenario, presentert av FHI 30.mars

– Curevac og Novavax-dosene kommer såpass sent i prosessen at vi allerede da har gått over til å prioritere vaksiner med kortere intervall til dose to. De dosene kommer vi ikke til å bruke, dersom det blir som dette scenarioet, sier FHIs Jasper Littmann til VG.

Littmann sier det også kan være andre spørsmål som virker inn enn hvordan man raskest kan fullvaksinere, for eksempel om vaksinene viser ulik effekt mot mutasjoner.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter