Er du forkjøla nå, så kan du regne med du er syk med omikron.
– Med de høye smittetallene vi har akkurat nå, er det stor sannsynlighet for at du har omikronvarianten dersom du får forkjølelsessymptomer, skriver Nakstad i en e-post til Dagbladet.
Han sier at hovedregelen om å være hjemme ved luftveisinfeksjon fortsatt gjelder – det er trolig svært lite forkjølelsesvirus i omløp nå og lite influensa.
I dag ble det registrert 15.367 koronasmittede i Norge. Det er en ny smittetopp.
Folkehelseinstituttet (FHI) kom onsdag med sin ukentlige oppdatering. Her melder de om en nedgang på 23 prosent i nye innleggelser med covid-19 som hovedårsak fra uke 1 til uke 2.
Antallet innleggelser av personer som er smittet av korona, men som har en annen hovedårsak til innleggelsen, øker. FHI sier det skyldes at det er utbredt smitte i samfunnet.
– Epidemien drives nå av omikronvarianten. Økningen i meldte tilfeller sist uke skyldes både økt smitte i befolkningen og økt bruk av selvtester, sier FHI i rapporten.
De venter at vinterbølgen drevet av omikronvarianten vil øke de nærmeste ukene, og trolig smitte hundretusenvis.
– Risikoen for innleggelse er lavere og smittetallene går opp, men med et svært høyt antall smittede så er det jo en risiko for at belastningen på sykehusene og helsetjenestene kommer til å gå opp. Det ligger jo inne i de scenarioene og den risikovurderingen vi har gjort, sier Line Vold, avdelingsdirektør i FHI til Dagbladet.
Samtidig skriver Skandinavias største helsenettsted NHI.no at studier tyder på at hurtigtester til påvisning av covid-19 har lavere sensitivitet for omikron varianten enn for de tidligere variantene.
Konklusjonen bygger på studier av pasienter med bekreftet infeksjon med omikron varianten for å se hvor gode de antigenbaserte hurtigtestene er til å påvise denne varianten, blant annet denne studien som ikke er fagfellevurdertn.