Hjem Nyheter Nakstad: Venter flere innleggelser og færre dødsfall

Nakstad: Venter flere innleggelser og færre dødsfall

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet ser tegn til at de muterte virusene gir mer alvorlig sykdom.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sier at smittenivået i det sentrale østlandsområdet nå er omtrent slik det var rundt nyttårsaften, men at det nå er flere sykehusinnleggelser.

– Det tyder på at de muterte virusvariantene gir litt mer alvorlig sykdom og flere innleggelser. Så det vi hører fra andre land og leser i forskningsrapporter ser ut til å stemme i Norge nå, sier Nakstad ifølge NRK til NRK Nyhetsmorgen.

En dansk studie fra februar viste ifølge NRK at den engelske virusvarianten gir 64 prosent høyere risiko for sykehusinnleggelse. Britiske studier har også konkludert med at denne mutasjonen kan være farligere.

90 prosent av de positive koronaprøvene nå er den britiske varianten. Søndag opplyste byrådsleder Raymond Johansen at det allerede tidlig neste uke kan komme nye tiltak i Oslo.

Færre dødsfall

Selv om antallet innlagte har gått opp, venter helsemyndighetene færre dødsfall. Mange av dem som er i størst fare for å dø av viruset, har nå blitt beskyttet mot det gjennom vaksinering.

Hittil er 446.696 personer vaksinert, og 200 er innlagt på sykehus som følge av Covid-19. Dette er det høyeste antallet innlagte siden april i fjor.

– Det ser ut til at de tallene vil nærme seg det vi hadde for et år siden, på toppen av den første bølgen. Om ikke så lenge faktisk, hvis ikke denne smittetrenden snur veldig raskt, sier Nakstad.

Nå er det som mange av dere vet pause i vaksineringen med AstraZencea-vaksinen. Hovedgrunnen er melding om et dødsfall i Danmark som følge av blodpropp etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen. I tillegg har Legemiddelverket og FHI fått melding om ett dødsfall etter vaksinering med AstraZeneca-vaksinen i Innlandet i Norge. -Vi tror ikke det er en sammenheng mellom vaksinasjon og disse dødsfallene, men etter et forsiktighetsprinsipp så velger vi å sette vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen på pause mens utredningene pågår sier Geir Bukholm. Dette vil nå bli grundig vurdert. Vi ber de som allerede er vaksinert om ikke å bekymre seg unødig. Om det skulle vise seg å være en sammenheng mellom vaksinen og blodpropp, vil dette være en svært sjelden bivirkning. Alle som er blitt innkalt til vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen vil enten få avtalen avlyst eller erstattet med tilbud om mRNA-vaksiner fra BioNTech/Pfizer og Moderna. Det er noen meldte tilfeller av blodpropp kort tid etter koronavaksinasjon i Norge. Dette er hovedsakelig hos eldre der det ofte i tillegg er annen underliggende sykdom.Legemiddelverket går nå nøye gjennom alle meldte mistenkte bivirkninger etter AstraZeneca-vaksinen og de to andre koronavaksiner. I tillegg vil vi undersøke om det er tilfeller av blodpropp etter vaksinasjon som ikke er meldt, og ber helsepersonell som mistenker en slik sammenheng om å melde så snart som mulig. I Norge har 121 820 personer så langt blitt registrert i nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK) som vaksinert med AstraZeneca-vaksinen. Per 9. mars var det mottatt 885 meldinger om mistenkte bivirkninger, hvorav 31 var alvorlige og 854 var lite alvorlige. Flertallet av meldingene gjelder vanlige og forventede bivirkninger, slik som smerter på stikkstedet, hodepine, generell uvelhetsfølelse med feber og frysninger, tretthet, kvalme og smerter i kroppen. Disse bivirkningene er kjent fra studiene som ligger til grunn for godkjenningene. Bivirkningen kommer gjerne første eller andre dag etter vaksinering og varer omtrent i 2-3 døgn. Bivirkningene kan være ubehagelige, og det er ikke uvanlig at man føler seg så syk at det er nødvendig å være hjemme et par dager fra jobb. Det kan være vanskelig å vite om en uønsket medisinsk hendelse som opptrer kort tid etter en vaksinasjon skyldes vaksinen eller om det bare er et tilfeldig sammenfall i tid. Så snart alle opplysninger om hendelsen foreligger vil disse gjennomgås og årsakssammenheng med vaksine kan vurderes. Befolkningen har anledning til å melde bivirkninger via helsenorge.no, men oppfordres til å ta kontakt med lege eller annet helsepersonell ved mistanke om alvorlige eller uventede bivirkninger etter vaksinering.

Posted by Folkehelseinstituttet on Friday, March 12, 2021

LES OGSÅ: Tre helsearbeidere innlagt med blodpropp – undersøker sammenheng med vaksinering

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com