in ,

Når blir det røykeforbud utendørs

Nordmenn var blant de som røykte mest i Europa rundt 1970. Nå er vi blant de som røyker minst. I følge Statistisk sentralbyrå er det kun 8 prosent av nordmenn som røyker daglig eller av og til.

Leif Einar Lothepus Lothe er blant de åtte prosentene som sliter med å stumpe røyken.


– Når man først begynner med den røykedriten.. det er vanskeligere å slutte enn jeg trodde. Det jo psykologi da, man må bare være knallhard med seg selv, sier han til TV2.

Leif Einar Lothe sliter med å stumpe røyken. Her avbildet med Petter Pilgaard.

Et røykfritt samfunn

Selv om antall røykere er kraftig redusert forbereder Helsedepartementet forslag om å innføre røykeforbud utendørs også.

Seniorforsker i FHI, Karl Erik Lund, sier til TV2 at dette er et stort steg mot et røykfritt samfunn i Norge.

– Ja, dette er et stort steg, for nå flytter man for første gang reguleringsområdet fra innendørs slik man gjorde i røykeloven i 2004, og nå begynner man å regulere utendørs, sier Lund.

Forslagene går i første omgang ut på å forby røyking ved kollektive holdeplasser, ved lekeplasser og i forbindelse med utendørs idrettsarrangementer.

Lothepus sier til TV2 at han synes det er bra at røykerne blir færre, og at han har tro på at de unge er fornuftige.

– Jeg tror det viktigste er at de unge ikke begynner å røyke. Vi har jo sett at det har virket. Da jeg gikk på ungdomsskolen, da røyka jo alle, nå bruker de snus. Det er vel slik at vi er noen pattesuttere alle sammen, vi må ha noe i kjeften, mener han.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

En rekke karanteneregler avvikles

Brudens sønn døde før bryllupet. Se hennes reaksjon da gutten som fikk sønnens hjerte dukker opp