Hjem Helse Når den vellykkede fasaden rakner – slik er livet som utbrent

Når den vellykkede fasaden rakner – slik er livet som utbrent

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Hvordan forklarer du for andre hvordan det føles å være utbrent? Stadig flere rammes av denne helseplagen som ikke er synlig på utsiden

Bloggeren Karin Adelsköld har selv vært utbrent og skriver jevnlig om temaet. Hun beskriver fasen der man er som sykest som at det plutselig kan være vanskelig å orientere seg eller gjøre vanlige ting som å låse opp en dør, lese en tekst eller følge en samtale. 

Foto: Expressos

– Det er også vanlig å plutselig føle seg forvirret, ha alvorlig angst og svimmelhet. Evnen til multitasking forsvinner. For noen er det så ille at det kan være umulig å i det hele tatt komme seg ut av sengen, forteller Adelsköld.

For henne er det viktig å fortelle om tilstanden. Å ta ansvar. Hun ber folk som har opplevd å være utbrent forklarer hvordan det faktisk føles. 

– Delvis for å få andre til å ta vare på seg selv, men fremfor alt for å få flere til å være snille og forsiktige med oss, sier hun. 

Når den utbrente personen til slutt reiser seg, men fortsatt er veldig sliten, er vedkommende følsom for stress og har problemer med konsentrasjon og hukommelse. 

– Det er bare tiden som hjelper. Jo mer tid det går, jo mer normalt kan personen fungere i sine daglige gjøremål igjen, sier hun og påpeker at om man først har blitt rammet av utmattelsessyndrom vil det alltid føre til økt følsomhet for stress, selv når andre symptomer har forsvunnet. 

Vanskelig å forstå

Mange som blir utbrente har tidligere vært kompetente og tilsynelatende sterke personer med en vellykket fasade der de tilsynelatende takler alt. Dermed kan det ofte for andre være vanskelig å forstå at noen kan bli så syke av stress, skriver Adelsköld. 

Når hun prøver å beskrive hvordan det føltes å være utbrent beskriver hun det som å være veldig full. Kontinuerlig. Men uten det morsomme. Kun treg, glemsom, sløv, godtesyk og sliten. 

Hun beskriver det som om hjernen hadde gått over på halv fart. Som om harddisken var full og overopphetet og hun hadde en betonghette på hodet.

Norsk Helseinformatikk (NHI) opplyser at utbrenthet ofte defineres som en langvarig arbeidsrelatert stressreaksjon, som vanligvis gir både psykiske og fysiske plager. I mange tilfeller er dette resultatet av en prosess som har pågått i flere år, og som vanligvis begynner med tretthet, spenningstilstander og muskelsmerter.

NHI forteller at utbrenthet regnes ikke som en sykdom, men som et yrkesfenomen. Verdens helseorganisasjon definerer utbrenthet som et syndrom som er et resultat av kronisk stress på arbeidsplassen som ikke har blitt håndtert på en vellykket måte.

LES OGSÅ: 43-år gammel spesiallege innenfor psykiatri : «dette bør du vite om utbrenthet»

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com