Hjem Forskning Norsk forskning med ellevill oppdagelse om pasjonsfrukt: Derfor bør du spise den regelmessig

Norsk forskning med ellevill oppdagelse om pasjonsfrukt: Derfor bør du spise den regelmessig

En forskningsgruppe ved Ahus og UiO har gjort funn som antyder at pasjonsfrukt kan redusere hukommelsestap og bremse utviklingen av Alzheimers sykdom. 

Forskere ved Akershus universitetssykehus (Ahus) og Universitetet i Oslo (UiO) har i en nylig publisert studie vist at pasjonsfrukt kan bidra til å bremse prosessen som fører til alzheimer. 

– Det er mange teorier bak opprinnelsen til demens og Alzheimers sykdom, men en av de mest interessante er teorien om at cellene i kroppen vår kan bli «trette» når vi blir eldre, noe som gjør det vanskeligere for dem å jobbe effektivt, sier førsteamanuensis Evandro F. Fang i en pressemelding fra Ahus.

Fang leder en internasjonal forskningsgruppe ved Ahus og UiO som blant annet jobber med aldersdisponert Alzheimers sykdom.​

Fang og kollegene har funnet ut at en av synderne kan være en liten bestanddel av cellene som kalles mitokondrium. Mitokondriene er ansvarlige for å forsyne cellene våre med energi.

Normalt sørger cellenes renovasjonssystem for å fjerne uønskede, gamle eller ødelagte deler og derved holde mitokondriene og andre cellebestanddeler friske. Men dersom mitokondriene svekkes, kan det bli en ond sirkel med økende svikt i både energiproduksjon og reparasjon. Fang sammenlikner denne prosessen med en gjenvinningsbil:

– Våre tidligere studier har vist at skadde mitokondrier hos alzheimer-pasienter er litt som en rusten søppelbil: de bremser cellens normale rengjøringstjeneste, slik at det hoper seg opp med cellulært avfall, forklarer Fang.  

Pasjonsfrukt kan muligens forhindre Alzheimer. Foto: Pixabay

Dette akselererer utviklingen av Alzheimers sykdom.

– De siste årene har pasjonsfrukten blitt populær globalt – ikke bare fordi den smaker godt, men fordi frukten i seg selv anses å være en stor kilde til sunne fytokjemikalier, sier Fang.

Fytokjemikalier er kjemiske forbindelser som finnes i planter og som kan påvirke kroppens fysiologi.

Mange goder med pasjonsfrukt

En helt fersk studie fra Fangs team har vist at pasjonsfruktekstrakt er i stand til å fjerne «rusten» og forbedre noen av symptomene på Alzheimers sykdom i dyremodeller.  

Forsøkene er gjort på menneskeceller i laboratorium og i dyremodeller for alzheimer. 

– Videre bør det gjøres kliniske studier på mennesker, for å avdekke om det kan være aktuelt å bruke pasjonsfruktekstrakt til å utvikle preventiv medisin mot Alzheimers sykdom.

Ifølge Frukt.no er pasjonsfrukt opprinnelig fra Sør-Amerika, der den fortsatt vokser vilt i enkelte områder. Den dyrkes nå i de fleste tropiske og subtropiske områder og finnes i mange forskjellige varianter.

Foruten at det kan se ut som frukten beskytter mot Altzheimers, er pasjonsfrukt også en kilde til vitamin E og C. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Pasjonsfrukt har også høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.

LES OGSÅ: Seks tidlige symptom på Alzheimers

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com