in ,

Når er det egentlig greit å finne frem julepynten? Forsker har svaret

juletre

Er du snar med å finne frem julepynten allerede når høstmørket senker seg? Eller venter du kanskje med å pynte til lillejulaften?

Det blir mer og mer vanlig å starte pyntingen til jul tidligere enn det som var vanlig før i tiden. Men finnes det egentlig et svar for når man kan henge opp lys, lenker og juletre? Svaret er ja, men det er jo ikke nødvendigvis slik at du må følge skoleeksempelet.

– Jeg tror man har fått en diskusjon rundt dette fordi en del av befolkningen er veldig tradisjonstro, mens andre er mer liberale og ikke så opptatt av å gjøre som i gamle dager, sier forsker Herleik Baklid til TV2.


Baklid, som er en av Norges fremste forskere på juletradisjoner, slår fast at den moderne julefeiringen står i sterk kontrast til gamletidens tradisjoner.

– Før i tiden sto det religiøse mye sterkere enn i dag, og førjulstiden handlet mer om forberedelser i form av husvask, gjøre opp slakt, bake flatbrød og lefser, og brygge øl.

I dag er førjulstiden en helt annen øvelse, der særlig handelsstanden og butikkene finner frem julekakene så fort høstmørket skrider frem.

– Det begynner som regel i oktober med marsipan i butikkene. Det har helt klart skjedd en endring de siste årene, der tyngdepunktet for julefeiringen har glidd fra julaften og romjulen, til at vi nå er mer opptatt av førjuls- og adventstiden, sier Baklid.

Foto: Canva.com

Når kan vi pynte til jul?

Tar man opp juletreet så snart kalenderen viser desember, er dette i strid med tradisjonalistene sitt syn på jula.

– For dem er det julaften som gjelder. Jeg er selv oppvokst på 60-tallet, og hos oss pyntet man juletreet på formiddagen, den dagen, sier Baklid, og vedgår at han i moderne tid har blitt påvirket av trendene og pynter nå treet kvelden før.

På spørsmål fra TV2 om det er greit å pynte tidlig i desember svarer han:

– Hehe, jeg tror ikke vi kan si det er noe fast regel, men som privatperson synes jeg det er for tidlig. Som forsker, registrerer jeg det og ser på dette som et interessant fenomen, sier Baklid, og sier at hvis man vil følge de virkelig gamle tradisjonene, så er fasiten julaften.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Klarer du å se katten på under 18 sekund? Da er du god!

Putin

Hans Wilhelm Steinfeld: Derfor blir dette slutten for Putin