Hjem Forskning Nature: Flokkimmunitet er sannsynligvis umulig å oppnå

Nature: Flokkimmunitet er sannsynligvis umulig å oppnå

Da pandemien startet var det enkelte som mente vi burde gå for flokkimmunitet. Det oppstår når en stor nok andel av befolkning har blitt immune, slik at det hindrer sykdomsspredning.

Man kan få flokkimmunitet gjennom vaksinering og ved at mange nok har hatt sykdommen og dermed utvikler antistoffer mot viruset.

De av befolkningen som fortsatt ikke er immune, vil indirekte være beskyttet fordi andelen smittebærere er såpass mye redusert og det dermed blir vanskelig for viruset å opprettholde smittespredningen.

Nå sier imidlertid flere eksperter det anerkjente vitenskapsmagasinet Nature har snakket med at de tror det er lite sannsynlig at vi vil oppnå flokkimmunitet mot koronaviruset. Dette melder Nettavisen.

Magasinet har listet opp fem grunner til at det kan bli umulig å oppnå flokkimmunitet i den pågående korona-pandemien:

1. Vaksinens effektivitet mot smitteoverføring

Det er uklart i hvor stor grad de eksisterende korona-vaksinene hindrer smitteoverføring.

– Flokkimmunitet er bare relevant når vi har en vaksine som blokkerer smitteoverføring, sier førsteamanuensis i matematisk biologi ved Georgetown University, Shweta Bansal, ifølge Nettavisen til Nature.

2. Ujevn utrulling av vaksiner

Epidemiolog Matt Ferrari ved Pennsylvania State University sier at en perfekt koordinert global kampanje i teorien kunne ha utslettet covid-19.

– Det er teknisk mulig, men i realiteten er det ganske usannsynlig at vi klarer å få til det på en global skala, sier han.

Men i dag er situasjonen slik at nye smitteklynger fortsatt kan poppe opp forskjellige steder i verden, og spre seg raskt videre til andre steder.

3. Vaksinens effektivitet mot nye mutasjoner

Nye muterte varianter endrer på flokkimmunitet-formelen. Selv om utrullingen av vaksiner går som planlagt, kan det likevel oppstå nye varianter av koronaviruset underveis, og som er mer smittsomme og mer motstandsdyktige mot eksisterende vaksiner.

4. Varigheten på immunitet

Det er fortsatt ukjent hvor lenge tidligere smittede personer forblir immune mot viruset.

5. Vaksinen endrer folks sosiale atferd

Etter hvert som stadig flere personer blir vaksinert, vil trolig den sosiale samhandlingen mellom mennesker i samfunnet også øke i omfang. Dette vil igjen endre på flokkimmunitet-formelen, ifølge Nature, som i bunn og grunn baserer seg på hvor mange mennesker som blir eksponert for viruset.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com