Høsten 2017 ga den norske regjeringen grønt lys for felling av 12 streifulver og to ulveflokker med til sammen 16 dyr. Da gikk WWF til søksmål mot Klima- og miljødepartementet. Nå har de vunnet i lagmannsretten.
«Dette er en sårt tiltrengt seier for ulven og for naturen. Vi mister hvert eneste år mer og mer natur som det er kritisk viktig at vi tar vare på, på grunn av de truede dyreartene i Norge», sier Karoline Andaur, fungerende generalsekretær i WWF Verdens naturfond til NRK.
«Vi er svært fornøyde med at retten slår fast at Norge har et selvstendig ansvar for å verne den felles sørskandinaviske ulvebestanden som vi har mellom Norge og Sverige», sier hun videre.
Anket saken
WWF tapte først saken i tingretten, og anket. I lagmannsretten fikk de medhold i at fellingen av de to ulveflokkene på til sammen 16 dyr var ulovlig. I dommen står det blant annet:
«Lagmannsretten har kommet til at reviravgjørelsene 1. desember 2017 og 7. februar 2018 er ugyldige som følge av rettsanvendelsesfeil. For disse avgjørelsene har anken ført frem.»
WWF fikk ikke medhold i anken når det gjaldt fellingen av de 12 streifulver. En streifulv, er en ulv som ikke er medlem av et familierevir.
Må betale
Staten hadde partshjelp av organisasjonene Norges Skogeierforbund, Norskog og Norges Bondelag. Nå må staten og de tre organisasjonene betale WWFs saksomkostninger på 430.000 kroner i lagmannsretten, samt 240.000 kroner fra tingretten.
Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn sier til NTB at han ikke avviser at dommen kan bli anket til Høyesterett, men understreker at det er for tidlig å ta stilling til ankespørsmålet.
«Dommen er lang og omfattende, og siden lagmannsretten har kommet til en annen konklusjon enn tingretten, vil jeg sammen med statens prosessfullmektig gå igjennom dommen nøye før jeg kommenterer den nærmere», sier han.
Norges Bondelag derimot, sier at de kommer til å anke til Høyesterett.