søndag, juli 12, 2020

Nav krever 300.000 kroner av den utviste firebarnsmoren

Mest lest nå

Yasmin Kristensen kom til Norge for 19 år siden. Hun sa da at hun kom fra Somalia, men i virkeligheten kom hun fra Djibouti der hun hadde rømt fra et tvangsekteskap. Da var Yasmin bare 18 år gammel.

«Jeg føler at jeg blir behandlet som en forbryter», sier firebarnsmoren til NRK.

Høyesterett bestemte nylig at Yasmin må forlate Norge og mannen Rolf-Erik og deres fire barn som er i alderen fra fra 6 til 14 år. Hun får også innreiseforbud til Norge og Schengen-området på to år.


I tillegg krever Nav at Yasmin skal tilbakebetale 300.000 kroner i ytelser hun har fått utbetalt i form av barnetrygd, kontantstøtte og foreldrepenger.

«Jeg har jobbet i alle år, og betalt skatt. Dette er et sjokk, og det gjør vondt», sier Yasmin.

Anmeldt for svindel

Nav har anmeldt Yasmin for svindel. I brevet fra Nav står det følgende:

«Du har vært klar over at du har fremmet krav om og mottatt ytelsene basert på en fiktiv identitet. Vi har kommet frem til at du ikke hadde rett til noen av ytelsene du har mottatt.»

Siden foreldelsesfristen til Nav er tre år, krever de kun tilbakebetalt 300.000 kroner. Men dersom Yasmin blir dømt for svindel, kan det hende hun må betale tilbake penger hun har fått helt fra den første barnetrygden i 2005. Da kan kravet bli på over 1,5 millioner.

I 2004 giftet Yasmin seg med Rolf-Erik. Foto: Privat

Anket til menneskerettighetsdomstolen

Lagmannsretten mente at hensynet til barna talte for at Yasmin ikke skulle utvises, selv om hun løy om hvor hun kom fra. Staten anket til Høyesterett og i desember ble dommen omgjort til at Yasmin må forlate landet. Ifølge dommen vil ikke barna bli utsatt for uvanlig store belastninger ved at moren blir utvist.

Nå har Yasmin anket dommen til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Hun får mest sannsynlig svar derfra i løpet av januar.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er hoderystende til avgjørelsen og uttaler til NRK:

– Dette er et tragisk eksempel på at det er nødvendig å kunne bruke mer skjønn i slike saker. En ting er å mene at det skal være en restriktiv innvandringspolitikk, men dette blir for firkanta.

130,152FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter