Snart 80 år etter at nazistene stormet inn i skjulestedet til familien Frank i Amsterdam kan man ha fått svar på hvem som anga familien.
Dagboken til Anne Frank, en tysk jente av jødisk opprinnelse som sammen med familien og fire venner gjemte seg i Amsterdam under krigen, er trolig verdens mest leste dagbok. Hun har gitt et ansikt til de mange millioner Holocaust-ofrene.
I en alder av 13 år begynte Anne Frank å skrive i dagboken, som hun hadde fått av sin far. Boken omhandler livet og hverdagen hennes fra den 12. juni 1942 til 1. august 1944. Familien levde i skjul, for å unngå deportasjon.
Boken ble etter hvert oversatt fra nederlandsk til mange språk og er kanskje verdens mest leste dagbok. Ifølge Wikipedia er den blant annet blitt satt opp som film, teater og til og med opera.
Nå har et cold case-team, ledet av en tidligere FBI-agent, utpekt en jødisk notarius som hovedmistenkt for å ha angitt av Anne Frank og hennes familie til nazistene. Dette skriver the Guardian.
Etter seks års etterforskning og et anonymt notat mottatt av Annes far, Otto Frank, anklages Arnold van den Bergh for å ha stått bak angivelsen. Van den Bergh døde i 1950.
Notatet hevder at Van den Bergh, som selv var medlem av et jødisk råd nazistene opprettet for å gå deres ærend i det jødiske miljøet, skal ha røpet Frank-familiens skjulested samt andre adresser som ble brukt av de som levde i skjul. Motytelsen, skriver VG som også har omtalt saken, var å bli spart for gasskamrene.
Vince Pankoke og teamet hans samlet brev, kart, bilder, bøker og annen dokumentasjon i en database for å analysere forbindelser mellom mennesker og motiver. Da etterforskerne begynte å lete etter medlemmer fra det jødiske rådet i navnelistene fra konsentrasjonsleirene, var det en mann de ikke fant: Arnold van den Bergh var aldri i fangenskap, men levde åpent i Amsterdam.
– Otto Frank fortalte at han etter frigjøringen hadde fått en anonym lapp som navnga mannen som røpet skjulestedet deres, som Arnold van der Bergh, sier Pankoke ifølge VG til CBS.
I 2018 fant FBI-agentens team frem til sønnen av en av politietterforskerne fra 1963. I hans hjem fant de Otto Franks kopi av meddelelsen som utpekte van der Bergh.
CBS-dokumentaren og boken, «The Betrayal of Anne Frank», antyder Rosemary Sullivan at van den Bergh skal ha gjort dette av frykt for eget livet og familiens liv. Boken og dokumentaren er basert på etterforskningen til den pensjonerte FBI-etterforskeren Vince Pankoke og teamet hans.