lørdag, juli 4, 2020

Nederlandske forskere ønsker å bygge en demning rundt Nordsjøen

Mest lest nå

Nederland har i flere tiår fryktet at havet en dag vil nå bosetninger og viktige byer. Store deler av Nederland er faktisk under havlinjen, og avanserte demninger holder vannet utenfor.

Nå foreslår nederlandske forskere å bygge nye demninger fra Norge til Skottland, og mellom England og Frankrike, melder The Guardian. Dette er fordi prognosene for hvor mye havnivået vil stige de neste hundre årene ikke er optimistiske. Det anslås ifølge IPCC at havnivået vil øke mellom 30 millimeter og 60 millimeter innen år 2100 dersom Parisavtalens mål møtes. Dette vil i fremtiden gjøre nåtidens brukbare demninger, ubrukelig.

Sjoerd Groeskamp, en oseanograf ved The Royal Netherlands Institute for Sea Research (siden er på nederlandsk), mener at en demning på 475 km mellom Nord-Skotland og Bergen, og en demning på 160 km mellom Vest-Frankrike og Sørvest-England, er en «mulig løsning».


 

Slik foreslås det at dommen legges. Fra Bergen til Nord-Skotland, og fra Sørvest-England til Nord-Frankrike. Kilde: Sjoerd Groeskamp / NIOZ

I studien publisert av Groeskamp og Joakim Kjellson, konkluderes det med at et slikt tiltak vil være rimelig og teknisk mulig i dag. Basert på eksisterende prosjekter, estimerer forskerne at kostnaden på prosjektet vil være mellom 250 milliarder og 500 milliarder Euro (2,595 milliarder og 5,095 milliarder kroner). Forskerne foreslår å spre kostnaden over 20 år mellom 14 direkte påvirkede land, noe som vil resultere i en pris tilsvarende 0,1% av landenes summerte BNP per år.

Forskerne anerkjenner at demningen vil over lengre tid påvirke vannet innenfor demningen. Sjøen vil etter hvert bli en slags ferskvannsinnsjø grunnet manglende strømmer i havet, noe som vil påvirke økosystemet på en radikal måte. En slik demning vil dermed påvirke Norges store fiskeindustri, og også shipping-industrien til alle de påvirkede landene, noe som i det store bildet vil påvirke den internasjonale handelen.

Men hva er alternativet, spør forskerene. «En havøkning på ti meter er estimert innen år 2500. Demningen fungerer da heller som et rop om at det må gjøres noe med klimaendringene nå. Hvis vi ikke gjør noe, vil denne ekstreme demningen presenteres som den siste løsningen».

130,098FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter