Mange husker nok da luftrommet over store deler av Nord-Europa stengte i en lang periode i 2010, etter at asken fra vulkanen Eyjafjallajökull ble spydd ut og folk satt askefaste. Nå truer vulkanene Island igjen – men luftrommet stenges neppe.
Helga har vært preget av nyheter om den dramatiske situasjonen på Island, der et vulkanutbrudd er sannsynlig innen timer eller dager. Innbyggerne i Grindavik på Island ble evakurert som følge av en 15 kilometer lang magmatunell som bygger seg opp under byen deres og deler av Reykjanes-halvøya, den yngste delen av Island.
Noen få dyr reddet ut søndag
En rekke medier, blant annet TV 2, kunne søndag ettermiddag melde at noen få personer fikk slippe inn i Þórkátlustaðar-distriktet i Grindavik, for å hente ut dyr og viktige gjenstander.
Fra dette området ble 20 hester og en god del sauer hentet ut. Før disse dyrene ble hentet meldte den islandske kringkasteren RUV at det var 58 katter, 2 kaniner, 2 hamstere, 49 hester, 50 høner, 13 papegøyer, 130 duer, 204 sauer og 15 000 høner igjen i Grindavik. Noen få av disse ble altså reddet ut fra utkanten av Grindavik.
Utover søndag ettermiddag og gjennom natta har jordskjelvaktiviteten i området roet seg. Den norske geologen Børge Johannes Wigum er bosatt på Island og uttalte ifølge Dagbladet til NTB at det fortsatt er det en del skjelv, men det har roet seg.
– Det kan være et forvarsel om at magmaen er på vei opp, sa Wigum.
Det regnes som svært sannsynlig at det kommer et utbrudd i løpet av de nærmeste timene eller dagene.
Rammer ikke flytrafikken
I 2010 spydde Eyjafjallajökull ut store mengder vulkansk aske og lammet flytrafikken i mesteparten av Nord-Europa. NRK melder at askeskyen kostet den globale luftfartsindustrien over 13 milliarder kroner.
Men om det blir et nytt utbrudd, så vil etter alle solemerker flytrafikken gå fri for konsekvenser denne gangen.
Ira Schaug-Pettersen, som er Luftfartstilsynets fagekspert på flymeteorologi, fortalte NRK i 2017 at det de siste årene er lagt ned et betydelig arbeid for å unngå en ny «askefastsituasjon».
I tillegg til at prognosene og kunnskapen har blitt bedre siden 2010, er flyene nå utstyrt med infrarøde kameraer som ser aske på 100 kilometers hold. Og siden vi både har et klarere bilde av hvordan aske vil bre seg, nye rutiner for varsling og håndtering av en eventuell askesituasjon, så er altså Luftfartstilsynet av den oppfatningen at du neppe vil stå askefast igjen.
Kan bli utfordringer for Keflavik
Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs er en av de som følger utviklingen på Island nøye.
– I verste fall kan det bli utfordringer for flyplassen Keflavik på Island, hvis det er mye jordskjelvaktivitet. Men det er lite sannsynlig at dette vil få noen konsekvenser for luftfarten utenfor Island, sier han til Dagbladets økonomisatsing, Børsen.
Heller ikke Avinor er spesielt bekymret for situasjonen, melder Børsen.
[YouPlaySinglePlayer video=»1040,1872,315892″]