fredag, juli 10, 2020

Nektet å amputere datterens bein – ville prøve eksperimentell behandling

Mest lest nå

Fem grunner til at dagens barneoppdragelse er i krise

Den britiske barnepiken Emma Jenner, kjent for realityserier «Take Home Nanny», har delt fem av de viktigste punktene til at dagens foreldre ikke lykkes...

Lille Olivia ble født med en venstre fot som var seks centimeter kortere enn den høyre. De norske legene mente den eneste løsningen var å amputere Olivias fot og tilpasse med protese. Da bestemte foreldrene seg for å dra til USA og prøve en eksperimentell behandling.

Ettersom Olivia vokser, vil lengdeforskjellen ubehandlet kunne bli på 25 centimeter i voksen alder. Men en klinikk i Florida i USA, har behandlet Olivia med svært gode resultater. I dag løper den lille jenta rundt.

– Olivia er ikke til å stoppe nå, sier mamma, Aleksandra Grabowska til NRK.


Foto: privat

Får ikke dekket behandlingen

Første gang familien dro til The Paley Orthopedic & Spine Institute i Florida, var våren 2018. Da fikk de dekket behandlingen av Helse Vest. Den kostet 4,3 millioner kroner.

Men i fjor sommer fikk familien avslag på å få dekket videre behandling. Grunnen er at Helse Vest mener den «er for eksperimentell og prognosene for usikre». Da startet familien en innsamlingsaksjon på nettet der de fikk inn over 2 millioner kroner. Hvordan de skal klare å finansiere videre behandling, er de ikke sikker på.

– Det vet vi ikke. Men vi håper at norske helsemyndigheter snur. Vi mener de må dekke dette siden behandlingen i vinter har vært så vellykket. Tidligere hadde Olivia også et problem i ankelen etter en feiloperasjon, men nå er dette også i orden, sier pappa Daniel Grabowski.

Foto: Privat

Hjemme i to år

Nå har familien fra Klepp i Rogaland vært i Florida i et halvt år. Legene har forlenget Olivias bein med 8,4 centimeter. I slutten av juli, kan de komme hjem til Norge igjen. Da skal de være hjemme i Norge i et par år, før de må tilbake til ny behandling.

– Akkurat det tenker vi ikke på nå. Vi har lært oss å ta en ting om gangen. Nå får vi et par år hjemme i Norge før vi skal tilbake hit. Det skal bli så deilig, sier Daniel.

Foto: Privat

Vi ende opp med to like bein

Dror Paley, er ortoped og leder av instituttet i Florida. Han har tidligere sagt til NRK at behandlingene har vært vellykket og at Olivia vil ende opp med to bein med samme lengde. Den lille jenta vil kunne gå og løpe og hoppe som andre barn.

– Alt har gått som forventet med behandlingen av Olivia, eller til og med bedre enn forventet, sier han.

– Akkurat nå har Olivia fysioterapi for å forbedre bevegelsen i leddet, og vi jobber med å forbedre ganglaget hennes, sier han videre.

130,142FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter