Hjem Nyheter Nesten halvparten av russen opplever kjøpepress, og hver 4. har vært usikker på om de får bli med i russe-gruppe

Nesten halvparten av russen opplever kjøpepress, og hver 4. har vært usikker på om de får bli med i russe-gruppe

Del
X

Nylig gikk prinsesse Ingrid Alexandra ut med en viktig beskjed til russen.

På Kongehusets Instagram-konto delte prinsessen en oppfordring om å passe på å inkludere:

– I Norge har vi en spesiell avgangstradisjon, nemlig russetiden. I denne tiden feirer vi at vi er ferdige med 13 års skolegang. Russetiden er ofte assosiert med fest og fjas – men det handler også om samhold, om å feire sammen med venner og medelever, skriver prinsesse Ingrid Alexandra i hilsenen.

1 av 4 usikre på om de får bli med

Nå viser en helt fersk undersøkelse utført av Ipsos på vegne av Blå Kors, at 1 av 4 unge mellom 16-19 år opplever eller har opplevd usikkerhet om hvorvidt de får bli med i russegruppe eller ikke.

16 prosent sier de har opplevd å bli stående utenfor i russefeiringen, og 1 av 4 ungdommer vet ikke hvordan de kan inkludere venner/klassekamerater som står utenfor.

– Forberedelsene til russetiden starter ofte allerede det første året på videregående, og det å gå rundt å være bekymret for om man blir inkludert eller ikke, er derfor et stresselement for mange over lang tid, sier rådgiver Hanne Backe-Hansen i Blå Kors.

Hun legger til at det å bli stående utenfor felleskapet, er noe av det vanskeligste som finnes.

– Vi må bli flinkere til å inkludere alle, sier Backe-Hansen.  

Kjøpepress   

Undersøkelsen viser også at 4 av 10 opplever et press på at man skal bruke mye penger på russeklær og annet utstyr i forbindelse med russetiden. 

-Sterke kommersielle krefter er med på å skape kjøpepress, noe som igjen bidrar til utenforskap, sier Backe-Hansen.   

Resultater fra undersøkelsen: 

  • 1 av 4 mellom 16 – 19 år opplever, eller har opplevd, usikkerhet om hvorvidt de får bli med i russegruppe eller ei. 
  • 16 % har opplevd å bli stående utenfor i russefeiringen.  
  • 1 av 4 ungdommer sier at de ikke vet hvordan de kan inkludere venner og/eller klassekamerater som står utenfor. 
  • 40 % av jentene svarer at de kjenner noen som har blitt holdt utenfor (24 % av guttene forteller det samme). 
  • 4 av 10 at de opplever et press på at man skal bruke mye penger på russeklær og annet utstyr i forbindelse med russetiden. 

Mener foreldre må engasjere seg

Leder for forebygging i Blå Kors, Camilla Lunde, mener at vi som står rundt må ta ansvar for å hjelpe russen slik at alle blir inkludert:  

 – Foreldre må engasjere seg i barnas sosiale hverdag og være gode rollemodeller fra tidlig av. Lærere må snakke om elevene om inkludering, og dette må starte allerede på barneskolen, sier Lunde.

Hun etterlyser et samarbeid med kommunene. 

~ De må ta ansvar for at russen har et sted å være, og vi må lage felles arrangementer og arenaer i samarbeid med russen, skolen, foreldre og andre samarbeidspartnere. På denne måten kan vi få til en verdig og inkluderende feiring av tretten års skolegang for alle, sier Lunde.  

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com