søndag, april 18, 2021

Nesten to millioner er samlet inn for å redde synet til Torger

Mest lest nå

Uten å ta hensyn til hva det koster om Torger (27) blir blind nekter staten å betale fordi operasjonen er for dyr.

Lørdag fortalte TV2 om 27-åringen Torger Inge Sætre. Han har en aggressiv variant av øyesykdommen Retinitis Pigmentrose (RP) som gjør at han vil bli helt blind uten operasjon.

Synet hans forsvinner gradvis. Dersom Sætre ikke blir operert vil han bli helt blind. Når han først har mistet synet så kan han ikke få det tilbake.


Behandlingen er godkjent i flere europeiske land, men Norge sier nei.

– Det er så forbanna unødvendig at jeg skal gå her og vente på å bli blind når det finnes en behandling, sier Sætre til TV2.

Sykdommen Retinitis Pigmentosa (RP) rammer netthinnen og gjør at synsfeltet gradvis blir mørkere og mindre.

– Jeg ser ingenting på venstre øye, men på høyre øye kan jeg fortsatt se litt, sier Sætre.

Det er rundt 1500 personer i Norge som har RP, men både Torger og tvillingbroren Roar har en sjelden og mer aggresiv mutasjon av sykdommen

Ved hjelp av genterapi kan legene operere virus med friske gen inn i netthinnen. De friske genene vil spre seg på netthinnen og i løpet av kort til vil behandlingen gi pasienten bedre syn.

Faksimile: Spleis

– Spesialistene på Ullevål sier at jeg er den perfekte kandidaten. Behandlingen vil ikke bare hindre at jeg blir blind på det venstre øyet, men også gjøre synet mitt bedre, sier Sætre til TV2.

Etter tre års vurderingstid har Norge sagt nei til å redde den unge mannens syn.

Saken har skapt et voldsomt engasjement blant folk og søndag ettermiddag har Spleisen som Torger har opprettet til operasjon fått inn nesten to millioner kroner. Totalt trenger han 3,3 millioner for å dra til Tyskland og ta operasjonen som vil redde synet hans.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter