Hjem Historier fra livet Nettdebatt tar av: Kvinne anklages for å «fat shame» stedatteren (6)

Nettdebatt tar av: Kvinne anklages for å «fat shame» stedatteren (6)

Etter at kvinnen ba sin seks år gamle stedatter om å velge en sunnere bursdagsdessert  – fordi hun er nesten ti kilo overvektig – har mange brukere på nettforumet Reddit reagert.

Den 34 år gammel kvinnen, som selg har to gutter på ti og åtte år, er stemor for seks år gamle Gwen. Gwen er kun hos dem to helger i måneden, og mens familien forsøker å leve et sunt og aktivt liv, så mener hun at moren til Gwen lever på omtrent motsatt måte.

I et hjertesukk på nettforumet Reddit, som også er omtalt av Daily Mail, sier kvinnen at hun av og til lurer på om Gwens mor har blodtype ketchup. Og valgene hun tar smitter over på datteren. Seksåringen er nesten ti kilo tyngre enn det en seks år gammel jente bør være.

– Det gjør meg trist på vegne av barnet og helsen hennes, så når vi har henne prøver jeg å lære Gwen om å spise sunt og bevege seg rundt, forklarer kvinnen.

De to sønnene hennes leker med henne, og gjennom lek holder hun seg aktiv. Samtidig gjør hun det klart at de skiller mellom mat som er sunn, og mat som ikke er det.

– Når jeg ser et av barna strekke seg etter en godbit i kjøkkenskapet spør jeg «vil du ta et sunnere valg?» Og Gwen har virkelig skjønt det, hun går alltid for de sunne valgene nå og ber også om å få frukt hjemme. Det synes jeg er veldig bra, sier kvinnen i innlegget.

Nylig hadde det seg slik at Gwens bursdag tilfeldigvis falt på en helg der hun bodde hos dem. Da ba hun sunnere bursdagsvalg.

I stedet for kake spurte hun Gwen om hun ville ha iskrem med lavere fettinnhold.

– Mitt resonnement er at hun dessverre fortsatt får alt det søppelet hjemme, og det er rett og slett ikke bra for henne, sier kvinnen.

Da Gwen fikk iskrem med lavt fettinnhold som alternativ gikk hun med på det, og dermed ble det «bursdagskaken», slik at hun fortsatt fikk noe søtt og godt på bursdagen.

– Det er et merke Gwen elsker og ber om hver gang hun er her, så hun var fornøyd med det, forklarer kvinnen.

Men det sunnere alternativet falt ikke i smak hos Gwens mor:

– Moren hennes ringte oss. Hun var rasende og sa at da Gwen kom hjem og hun spurte om bursdagen hennes med oss og kaken hennes, begynte Gwen å gråte, fordi hun egentlig ville ha kake, men ikke ville «ta et dårlig valg», sier kvinnen.

Gwens mor anklaget deretter kvinnen for å «fat shame» både henne og Gwen, og gjorde det klart at kvinnen skylder Gwen både en kake og en stor unnskyldning.

– Jeg ser bare etter helsen til et barn som er i min omsorg, men jeg har aldri sagt at Gwen ikke kunne få kake, og hun kunne fått det hvis hun sa at hun ville ha kake, sier kvinnen.

Hun legger til at hun foreslo is, fordi hun bryr seg.

Innlegget er kommentert over 5 000 ganger. Mange av leserne er tilbøyelige til å være enig med Gwens mor. Det var til og med bekymret for at seksåringen kunne utvikle problemer i forhold til mat og en fremtidig spiseforstyrrelse på grunn av stemorens holdning til sunn mat.

– Den lille jenta undertrykker sine egne tanker og følelser rundt stemoren fordi hun ikke føler seg trygg på å dele dem. Stemorens handlinger er totalt upassende, mener en annen.

Men ikke alle følte det på samme måte. Flere påpeker at det å være overvektig har konsekvenser.

«Du gjør en god ting ved å prøve å fremme sunnere kosthold og aktiv livsstil», sier en av personene som har applaudert den ikke navngitte kvinnen for hennes innsats.

– Hvordan er det i det lange løp bedre å la et lite barn som allerede er overvektig spise hva som helst enn det man oppfatter som «fat shaming», kommenterer en av leserne.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com