Hjem Nyheter New Zealand innfører betalt permisjon etter spontanabort

New Zealand innfører betalt permisjon etter spontanabort

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Statsminister Jacinda Ardern har ved flere anledninger satt New Zealand på kartet som et progressivt land.

New Zealand blir allerede sett på med stor beundring etter den vellykkede håndteringen av den globale koronaviruspandemien.

Nå tar øystaten grep igjen: Landet har enstemmig innført en ny lov som gir tre dager med betalt permisjon dersom de opplever spontanabort.

Loven som er den første av sitt slag i verden vil tre i kraft i løpet av de neste ukene.

Omfatter også partneren

New Zealand tilbyr allerede betalt permisjon ved dødfødsler, når svangerskapsavbruddet skjer etter 20 uker.

Men den nye loven vil omfatte graviditetstap som oppstår når som helst, ikke bare fra 20 uker. Den betalte permisjonen vil gjelde både for den gravide kvinnen og partneren. Den omfatter ikke selvbestemte aborter.

Rundt om i verden har noen få land benyttet seg av en slik tilnærming som New Zealand.

I Australia har de som opplever spontanabort etter 12 uker lov til å ta ulønnet permisjon, mens de som opplever dødfødsel etter 24 uker i Storbritannia har rett til betalt permisjon. I USA er det imidlertid ingen bestemmelser om permisjon etter svangerskapsavbrudd.

Håper det vil gi større åpenhet

Lovforslaget ble fremmet av den sosialdemokratiske politikeren Ginny Andersen. I et intervju med BBC som hun har delt på Twitter sier hun at hun håper dette vil gi større åpenhet rundt dette tunge temaet.

– Jeg tror det vil gi kvinner den nødvendige selvtilliten til å be om permisjon hvis det er nødvendig, og ikke bare prøve å komme videre med en gang når de vet at de trenger tid, fysisk eller psykisk, for å komme over sorgen, sier hun ifølge Women’s Health.

LES OSGÅ: Derfor sover alle nyfødte barn i Finland i pappesker

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com