Hjem Helse New Zealands ungdommer vil aldri få lov til å kjøpe røyk i hjemlandet

New Zealands ungdommer vil aldri få lov til å kjøpe røyk i hjemlandet

Dagens unge mennesker vil aldri kunne få lov til å kjøpe sigaretter i New Zealand. Det er målet med et helt unikt lovforslag som på sikt har som mål å gjøre landet helt røykfritt.

– I flere tiår har vi tillatt tobakksselskapene å opprettholde markedsandelen sin ved å gjøre deres dødelige produkter mer og mer avhengighetsskapende, sa assisterende helseminister Ayesha Verrall ifølge et Instagram-innlegg fra Aftonbladet da hun presenterte loven for New Zealands parlament.

View this post on Instagram

A post shared by Aftonbladet (@aftonbladet)

Hovedtiltaket innebærer at barn som i dag er under 14 år ikke vil få anledning til å foreta kjøp av tobakk i fremtiden, og den lovlige alderen heves år for år.

I tillegg skal den tillatte prosentandelen nikotin i sigaretter reduseres betydelig. Dessuten vil tobakk kun bli tillatt solgt i egne tobakksbutikker.

Forslaget har så langt hatt støtte på tvers av partigrensene og det forventes å tre i kraft neste år dersom det blir godkjent.

Opposisjonsleder Matt Doocey sier ifølge den britiske avisen The Guardian at selv om partiet ville støtte lovforslaget på dette stadiet, så har de bekymringer om forslagets eksperimentelle natur.

– De fleste av tiltakene som vurderes har ennå ikke blitt implementert bredt internasjonalt, og i noen tilfeller vil New Zealand være det første landet i verden som implementere dem, sier Doocey.

Han legger til at han ikke har noe problem med at New Zealand kommer til å bli den første i verden, men påpeker at siden en slik politikk ennå er uprøvd innebærer det at det er betydelig usikkerhet om resultatene.

Miljøpartiet støtter også forslaget, men er bekymret for at et slikt forbud kan få tobakkssalget til å operere under jorden. Parlamentsmedlem for De grønne, Chlöe Swarbrick, reiste også bekymringer rundt en av-nikotinisering:

– Det er uprøvd, etter det jeg forstår over alt, og derfor kommer det til å trenge noen alvorlige, robuste tiltak.

Liberalistene er det eneste partiet som motsetter seg lovforslaget ved første gangs behandling.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com