torsdag, november 21, 2019
Historier fra livet Ni år gammel autistisk gutt uttaler sine første ord...

Ni år gammel autistisk gutt uttaler sine første ord noensinne – etter cannabis medisinering.

-

Cannabis er et mye omdiskutert stoff. Skal det legaliseres eller ikke? Norske forskere mener legalisering vil gi lavere kriminalitet. Mens andre mener det bør legaliseres for de som er i behov av stoffet av helsemessige årsaker. Kalel Santiago fra Puerto Rico er et eksempel på gevinsten noen kan oppnå ved bruk av cannabis.  

Da Kalel var 10 måneder gammel ble han diagnostisert med nevroblastom. Dette er en sjelden svulstsykdom som oppstår hos spedbarn og småbarn i den delen av nervesystemet som heter det sympatiske nervesystem. Den lille gutten måtte gjennomgå to år med operasjoner og behandling før han overvant kreften. Men Kalel var ikke diagnosefri. Han ble så diagnostisert med nonverbal autisme.

«Nå han var på sykehuset merket vi at han ikke pratet i det hele tatt. Det var også noe med oppførselen som var rart. For eksempel ristet han mye på hendene og gikk på tærne. Men vi ventet til han var 3 år og kreftfri før vi gikk inn for å utrede oppførselen hans», sier Kalels pappa, Abiel Gomez Santiago til  Yahoo Parenting.

I de påfølgende årene forsøkte Kalels foreldre forskjellige skoler og terapi for gutten sin. De forsøkte blant annet med surfeterapi som var et tilbud i nærheten av skolen. Dette har noe positiv effekt. Men det virkelige gjennombruddet for gutten deres skyldte verken terapi eller skole.

Foreldrene fikk tak i en prøveflaske med stoffet cannabidiol fra cannabisplanten. Dette skulle sprayes i munnen til Kalel, to ganger for dagen. Etter bare to dager hendte det noe mirakuløst. Kalel pratet for første gang i sitt liv. 

cannabis medisin
Kalel nyter livet og lærte seg å prate i en alder av 9 år. (Foto: Privat familiefoto)

Faren forteller til Yahoo:

«Han overasket oss på skolen da han plutselig uttalte vokalene A-E-I-O-U. Det var første gang noensinne. Du kan ikke forestille deg følelsene vi hadde når vi hørte Kalels stemme for første gang. Det var fantastisk. Læreren tok opptak av han og sendte opptaket til min kone og meg. Vi forklarte at det eneste nye vi hadde gjort med han var å gi han cannabidiol.

Det tok ikke lang tid før han uttalte hele setninger. Han kunne si ‘amo mi mama,’ som betyr  ‘jeg elsker deg mamma.’ Jeg vet ikke hvem vi skal få takket. Det er akkurat som han er blitt koblet på – som at han først nå våkner til liv og kan se verden. Vi har gitt han cannabidiol i rundt to måneder nå og fremgangen er enorm.»

Kalels store utvikling har også sjokket Hemp Health som produserer cannabisoljen. Presidenten av selskapet, Miguel Feliciano, sier til Yahoo:

«Vi er virkelig overveldet over fremgangen til denne gutten. Han blir bare gitt et produkt som har veldig lav konsentrasjon av cannabidiol.» 

Dr. Giovanni Martinez er en klinisk psykolog som hadde terapi med Kalel. Også han er overrasket over resultatene.

«Akkurat som hans foreldre så er jeg i sjokk. Jeg fikk han aldri til å snakke, og det plaget meg. Språket manglet. Jeg vil ikke si at dette er noe vi bør gi til alle barn i lignende situasjoner. Det må mer forskning og studier til av effekten først. Men jeg er svært imponert over språket hans nå. Tenk deg hvordan det må være for moren, å høre sitt barn begynne å prate i en alder av 9 år», sier Martinez til Yahoo.

Det har lenge vært spekulert i om cannabisolje kan være en effektiv kreftbehandling, samt behandling av en rekke andre alvorlige lidelser. Men så lenge loven ikke tillater bruk så begrenser resultatmålingene seg selv.

SFWeekly rapportere i 2013 at:

“En baby ved navn Cash Hyde var diagnostisert med hjernekreft i en alder av 20 måneder. Familien gav cannabisolje til gutten, noe som holdt svulsten i sjakk. Et pålagt forbud mot å bruke oljen ble imidlertid iverksatt av retten. Svulsten begynte å vokse igjen – og gutten døde noen måneder senere.»

Hva tror du? Kan cannabis være et medisinsk hjelpemiddel som burde vært tillatt på resept? 

Lik oss på Facebook for flere saker:

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Siste nytt

Hvor farlig er det egentlig å snuse? Kjendislege ser på saken

Kjendislege Wasim Zahid har sett på snus og hva forskningen sier om helseskader relatert til snus. Til videoen skriver...

Aune Sand med sterk kritikk av influensere: – Tanketomt vås

Kunstner Aune Sand (53) tar nå et oppgjør med influensere, og måten de påvirker dagens unge på. Han mener...

Renoverte campingvogn fra 1988 – for en forvandling

Flere og flere nordmenn får øynene for å feriere i sitt eget land. Noe som også vises på salget...

91 år gammel kvinne forvandlet byen til et kunstverk med penselen sin

Den 91 år gamle kvinnen Anežka Kašpárková har virkelig vist verden hvor vakker gatekunst kan være.  Den tsjekkiske kvinnen døde dessverre...

Da Jenny fikk ansvaret for kostholdet på dette gamlehjemmet ble det nye tider for beboerne

Jenny Jönsson er en 42 år gammel kvinne. Til daglig jobber sykepleieren på et gamlehjem i Sverige. Da hun...

Ali klipper hjemløse gratis før jul

Ali Zaki (29) driver en frisørsalong i Malmö. I november og desember holder han søndagsåpent for alle hjemløse som...