torsdag, september 23, 2021

Nils Arne Eggen om helseproblemene og livet: – Jeg er ikke redd for å dø

Mest lest nå

Nils Arne Eggen har de siste årene slitt med helsa. Den tidligere fotballspilleren og trenerlegenden i Rosenborg har gjennomgått en nyretransplantasjon og fått to beinproteser. Men han depper ikke.

Nils Arne Eggen som er anerkjent for sine humoristiske kommentarer, amputerte høyrefoten like over ankelen for litt over to år siden. Nå har han to beinproteser, uten at det går ut over humøret og livsgleden.

– Go’foten er bare blitt litt kortere. Det er det hele. Livet er ikke over. En protese ser akkurat ut som en vanlig fot.


– Han der Messi og han argentineren, Maradona, har ikke så lange bein de heller. Og de fikk da utrettet saker. Så har vi han 400-meterløperen (Pistorius). Det gikk da unna med ham også, på to proteser, sa han til Dagbladet da høyrefoten måtte amputeres.

Nylig gjestet Eggen podkasten Rasmus & Saga. Her snakker han om hvordan livet er etter en nyretransplantasjon og med to beinproteser.

Ovenfor Dagbladet legger ikke 80-åringen skjul på at tanken om å trene et fotballag igjen virker fjern.

– Jeg har slutta å tenke på at jeg skal trene flere lag. Nå tar det ti minutter fra jeg reiser meg til jeg kommer ut av døra. Da blir det litt vanskelig å være på treningsfeltet. Jeg blir 80 år nå og mangler to føtter. At jeg skal trene flere lag nå er umulig, men man har alltid en spøkefull drøm om det, sier han til avisen.

Foto: Wikipedia / Jarle Vines

Nils Arne Eggen er den mestvinnende norske fotballtrener gjennom tidene. Hele femten seriemesterskap og seks cupmesterskap ble det gjennom trenervirket i Moss og Rosenborg. Også som spiller vant Eggen titler, tre seriegull og ett cupgull.

I løpet av 90-tallet vant han det meste som kan vinnes med Rosenborg, og hadde også suksess internasjonalt med klubben gjennom Champions League. Mange husker nok de legendariske pressekonferansene sine hvor Eggen alltid bød på morsomme strofer med sin blanding av norske utrykk oversatt til engelsk.

Hvem husker vel ikke utsagnene hans til et internasjonalt pressekorps som:

«There is hope in a hanging snore «

Eller:

«We play with 2 stoppers and 3 spisses»

Ikke redd for å dø

Men selv om helsa er skrantende og utfordringene mange, ligger ikke Eggen på latsiden.

– Jeg er veldig opptatt av formen. Jeg fikk en slags pustebesvær samtidig som nyretransplantasjonen, og grunnet altfor mye røyking en kort periode i livet mitt. Pusten er dårlig og da må jeg tilpasse det, sier han til Dagbladet.

Og i den ny podkasten forteller Eggen at han nyter livet, og ikke er redd for døden.

– Jeg er ikke redd for å dø, men døden er en naturlig følge av et eller annet. Jeg har ikke vært døden nær selv om jeg har transplantert en nyre eller transplantert to føtter. Man er glad for å leve og det er jeg, sier han.

Mistet både kona og sønnen

Livsgleden, humøret og humoren til tross; Nils Arne Eggen har opplevd den største smerten vi mennesker kan oppleve. På to år mistet han både kona og sønnen sin. En til kreft, en til selvmord.

Utenfor Lerkendal står det en statue som hedrer Nils Arne Eggen.

– Begge ble alvorlig syke. Knut Torbjørn fikk en alvorlig mental sykdom som endte med døden. Samme med Karin, hun fikk kreft, og det endte også med døden, sa Eggen i et intervju med VG i 2013.

I sønnens begravelse holdt Eggen tale. En sterk tale hvor han satt ord på den vanskelige sykdommen Knut Torbjørn levde med. «Angsten for å leve var større enn angsten for å dø», sa han.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,418FansLik
1,600FølgereFølg
211FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter