in

Nødssituasjon på flyktningskipet «Ocean Viking»

Migrantskipet "Ocean Viking" har erklært unntakstilstand rett utenfor Italias kyst. Foto: Leger uten grenser

Det er erklært unntakstilstand på det norske skipet «Ocean Viking». Mannskapet har låst seg inne på inne på broen.

Mannskapet på skipet «Ocean Viking» har bedt om assistanse fra italienske myndigheter, opplyser rederiet Hoyland Offshore til NTB. Skipet brukes av den humanitære organisasjonen SOS Mediterranée til å frakte migranter i Middelhavet.

For øyeblikket er det 180 migranter om bord som er reddet i tre ulike aksjoner de siste dagene, skriver VG.


Ifølge den italienske avisen La Repubblica er det krisesituasjon ombord etter det oppsto seks selvmordsforsøk de siste 24 timene. Migrantene preges av «akutt psykisk ubehag, og truer med selvskadende og voldelige handlinger», skriver avisen.

Uroligheter på skipet

Mannskapet kan for øyeblikket ikke hjelpe de 180 migrantene ombord skipet, siden en gruppe på 44 migranter prøver å presse mannskapet til å dra inn mot land.

Skipets mannskap har bedt italianske og maltesiske myndigheter om tillatelse for å legge til havn hele syv ganger, uten å få ja.

De fleste ansatte er evakuert fra dekk, og migrantene er uten mat og tilsyn.

– Det maritime crewet har kontroll over skipet, sier daglig leder Trym Jacobsen i Hoyland Offshore til Dagbladet.

Han sier det fortsatt er noen ansatte som jobber på bakdekket hvor migrantene befinner seg, men ikke så mange som er ønskelig. De ansatte frykter også at situasjonen skal eskalere seg.

Derfor ble det sendt hastemelding til italienske myndigheter klokken 15.30 i dag, sier Jacobsen.

«Ubehagelig»

Jacobsen understreker at det ikke er snakk om en kapring av skipet, men at mannskapet beskrives situasjonen som «ubehagelig».

– Det er mange om bord men en veldig traumatisk bakgrunn. En gruppe av disse har oppført seg truende, blant annet ved trusler om å begå selvmord, sier han til Dagbladet.

Han forklarer at mannskapet består av ni personer, hvorav en er nordmann.

Skipet skal ikke være langt fra land og det jobbes fortsatt med å få tillatelse til å legge til havn. Jacobsen er derimot usikker på om når skipet får denne livsnødvendige tillatelsen.

Det er kapteinen i båten som har erklært unntakstilstand. I nødmeldingen sier kapteinen at situasjonen påvirker menneskene og mannskapet om bord.

– Mange av de overlevende viser tegn til ekstremt stress og depresjon. Den sterke uroen om bord har ført til sammenstøt mellom noen av de overlevende. Det har vært trusler om vold mot redningsmannskapene og mannskapet, heter det i meldingen.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

solbrent

Solbrent? Bruk dette fra kjøleskapet

Ny trend – fjerner midten av ørene