in

Nokas-raner blir TV 2-ekspert

David Toska
David Toska blir sjakkekspert. Foto: Wikipedia

David Toska håper at den kriminelle bakgrunnen ikke blir et forstyrrende element når han gjester TV 2s sjakkstudio som ekspert.

Da David Toska (46) var ung var han en talentfull sjakkspiller. Han tok opp igjen sjakken mens han satt i fengsel.

Det er TV 2 selv som melder at de får med seg David Toska som sjakkekspert i sendingene sine, tre og et halvt år etter at han hadde sonet ferdig for Nokas-ranet i Stavanger.


I dag lever kjendisraneren et rolig liv, og er i full jobb og har samboer og barn. Mandag og tirsdag vil han besøke TV 2s sjakkstudio og kommentere Tata Steel-turneringen der Magnus Carlsen naturligvis er en av de store favorittene.

– Jeg er glad for at det er sjakk. Og at det er noe nytt. Noe som ikke har å gjøre med det jeg var kjent for fra før, sier David Toska til TV 2.

Bare noen år etter at Toska sluttet med sjakk i 15-16-årsalderen var han yrkeskriminell. Da han møtte en annen sjakkspiller i fengselet ble han irritert over at hans eget nivå hadde falt, og kastet seg over sjakkbøkene igjen.

– Jeg tror jeg kunne blitt ganske god hvis jeg hadde satset, men ikke ekstremt god. Det tror jeg ikke, sier Toska beskjedent om hvordan det kunne gått om han hadde fortsatt med sjakken i tenårene.

Toska fikk en av de strengeste straffene

Hittil har Toska vært mest kjent for ranet av Norsk Kontantservice (NOKAS) i Stavanger 5. april 2004, der han ble dømt sammen med 12 andre tiltalte.

Ett år etter ranet ble Toska ifølge VG pågrepet i Spania og dømt til 20 år ubetinget fengsel. Dette er en av de strengeste straffene i det norske rettssystemet. Etter 13 år, i 2018, ble han løslatt.

VG har henvendt seg til sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2 og spurt hvilke vurderinger de har gjort når de ansetter bakmannen bak Nokas-ranet og ansiktet til en av Norges mest kjente forbrytelser som TV-profil:

– Det er foreløpig snakk om noen sendinger som gjest under Tata Steel, så det er nok et stykke frem til både ansettelse og TV-profil. David Toska er med for første gang i morgen og så får vi se hva fremtiden blir, sier Jansen Hagen på e-post til avisa.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Stormen herjer i Midt-Norge: Vinden har tatt buss, tak og strøm

Shabana og Vebjørn fra Farmen Kjendis avslører mangeårig vennskap