in

Nordmann får internasjonal oppmerksomhet for sin kamp for fred – Nå ber han om en norsk innsats for å bryte Putins sensur

Foto: jorono / pixabay

Mennesker over hele verden føler seg maktesløse i møte med Putins krig i Ukraina. Men én nordmann har funnet ut hvordan alle kan gjøre en innsats – og er blitt omtalt i både BBC, Time Magazine og tyske og franske medier. Nå ber Fabian Falch om en norsk sommerdugnad.

Putins krig i Ukraina har drevet over fem millioner mennesker på flukt. Halvparten av alle barn i Ukraina har måttet forlate sine hjem. Titusenvis av menneskeliv er gått tapt.

Veldig mange mennesker ønsker å bidra til fred, men vet ikke hvordan. Den norske IT-eksperten Fabian Falch bidrar gjennom en mail-løsning som hittil har bidratt til at 125 millioner russere har fått objektiv informasjon om krigen – som ikke får kalles en krig i Russland.

Løsningen består i at mennesker over hele verden bruker 5 sekunder på to klikk som sender en e-post til opptil 150 mennesker i Russland. Dermed omgår man Putins omfattende sensur.

– Vi har kalt løsningen «Mail2Ru», og har opplevd en utrolig pågang fra internasjonal presse, i tillegg til omfattende hackerangrep, selvfølgelig, sier Falch i en pressemelding fra Mail2Ru.

Hittil har både BBC, Time Magazine, India Times, TAZ (Tysklands svar på Klassekampen) og mange andre publikasjoner og medier omtalt Mail2Ru.

I tillegg har Harvard University aktivt engasjert seg, og både den amerikanske psykologiforeningen og US Department of State har også trukket frem kampanjen.

Men nå trenger Fabian Falch en norsk dugnad for Ukraina, forteller han.

– Viktigere enn ukrainsk flagg på Facebok

– Det er avgjørende at vi klarer å holde trykket oppe nå. Derfor håper jeg på en norsk dugnad hvor alle med ukrainsk flagg på Facebook – og alle uten – bruker 10 sekunder av sin tid ved å klikke seg inn på mail2ru.org, sier Falch.

Kampanjen er helt avhengig av at millioner av mennesker engasjerer seg, fordi mailutsendingene må være små nok til ikke å gå rett i spamfilteret.

– Store masseutsendinger av mail går rett i søppelfilteret og når ikke mottakerne. Derfor er vi helt avhengig av en massiv dugnad for å informere det russiske folk om hva lederen deres gjør i Ukraina, og hvordan de kan skaffe seg uavhengig informasjon.

«Special Email Operation»

I disse dager har Mail2Ru en spesialkampanje gående hvor bidragsytere ikke bare sender informasjon gjennom tekst, men også gjennom bilder fra krigens grusomheter. 

Bidragsytere oppgir sin mailadresse og hvor mange mail de vil sende ut hver dag, og får da et forhåndslaget innhold og et utvalg russiske mailadresser. Budskapet videresendes så enkelt til de oppgitte mailadressene.

– Man hevder at bilder sier mer enn 1.000 ord, så det ønsker vi å utnytte. Men det gjør operasjonen bittelitt mer komplisert for den som vil bidra, sier Falch.

Øverst i høyre hjørne hos Mail2Ru finner man standardløsningen som hittil er brukt 125 millioner ganger: mail2ru.org/original.php er den direkte adressen.

Slik kan du sende mail

Allerede har over 600.000 mennesker bidratt ved å sende mail fra sin private emailadresse. Ved at mange sender noen få mail sikrer man at det store flertallet av informasjonsmailene som sendes til russiske borgere, faktisk lander i innboksen deres og kan bli lest.

Hvordan kan du bidra? Det er enkelt. Du går inn på mail2ru.org.

På mail2ru.org kan du med få museklikk sende en forhåndsskrevet mail til et vilkårlig antall russiske borgere. Eller du kan skrive en personlig mail med ditt eget budskap – husk da å lese de gode rådene om hvordan du når frem med budskapet ditt.

– Jeg håper norske medier, fra den minste lokalavis og studentradio til de største nasjonale mediene, vil fortelle om oss. Vi er helt avhengig av å nå bredt ut for å gjøre vår lille innsats for fred, sier Fabian Falch.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

100-åringen feiret sin store dag alene – plutselig ringte det på døren

Denne lille gutten begynner å danse med dukken – Se videoen som har sjarmert millioner