lørdag, juli 11, 2020

Nordmenn drar til Sverige for å hamstre norsk sjokolade. Hval sjokolade har solgt for 20 millioner i år

Mest lest nå

Det er den høye sukkeravgiften som gjør at sjokoladesalget har gått rett ned i Norge. Men på Hval sjokoladefabrikk selger de sjokolade som aldri før.

«Vi har fått på plass avtaler med to store grossister i Sverige, og det er salget i Sverige som står for veksten», sier fabrikkeier Rolf Rune Forsberg i Hval sjokoladefabrikk til Nettavisen.

Selv om han er glad for at de selger mye sjokolade, syns han salget kommer med en liten bismak.


«Det er jo et paradoks at nordmenn hamstrer norsk sjokolade for millioner av kroner i Sverige. Men det blir jo sånn når prisene her er 35 prosent høyere enn der. Situasjonen er jo fortvilende», sier han.

Foto: Hval sjokoladefabrikk

Truer norske arbeidsplasser

Sjokoladesjefen mener den nye sukkeravgiften truer små produsenter og norske arbeidsplasser.

«Det er nesten ingen i fabrikkutsalget, mens det hver dag går flere ferjer til Sverige. Sånn bør det ikke være», sier han til Nettavisen.

Etter at sukkeravgiften sendte sjokoladesalget rett ned, har Hval sjokoladefabrikk etter hvert fått fart på salget igjen.

I første halvår i fjor solgte sandefjordfabrikken sjokolade for 15,9 millioner kroner. I år har de solgt for 20,8 millioner. Det er en salgsvekst på 28 prosent. Dermed er fjorårets salgsnedgang på 25 prosent etter innføringen av sukkeravgiften, hentet inn.

Går glipp av inntekter

Og overskuddet kommer mest sannsynlig til å bli enda høyere før året er omme.

«Vi selger som regel mer i siste halvdel enn første del av året. Og så håper jeg at sukkeravgiften blir fjernet. Vi har jobbet med myndighetene, og nå må også de se at dette ikke er bra. Vi går både glipp av inntekter og arbeidsplasser på grunn av grensehandelen», sier Rolf Rune Forsberg.

130,140FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter